5 trucuri pentru a micsora factura la incalzire a pensiunii tale

O pensiune prost izolata din punct de vedere termic va poate aduce costuri mari iarna la facturile de curent electric/gaze. Pentru a afla mai multe despre metodele alternative de incalzire pe timpul iernii, am discutat cu Horatiu Foca, manager Casa Foca – o firma cu experienta in amenajarea investitiilor Horeca si a caselor rezidentiale:

„In ziua de azi, tehnologia ne ajuta sa intelegem mai bine cum merg lucrurile, asa ca prin folosirea unei camere de filmat in infrarosu si a evolutiei in fizica mediului, putem masura si evalua destul de corect eficienta diverselor metode. Cheia pentru intelegerea modului de a tine cald este faptul ca se pierde mai multa caldura prin iradierea imprejurimilor tale decat prin convectia aerului. Acesta este motivul pentru care pensiunea ta se simte atat de rece, atunci când este inschisa pentru o perioada de timp. Acelasi principiu se aplica si in cazul camerelor de hotel care raman neincalzite din cauza lipsei de clienti.

Exista 5 reguli pentru a-ti minimaliza cheltuielile cu energia/gazul:

  • Trage draperiile pe timpul noptii – In timpul zilei, ferestrele tale lasa sa intre mai multa energie radianta decat iese; lumina soarelui poate intra prin sticla, dar fereastra e opaca pentru radiatia infrarosie care incearca sa scape. Noaptea insa, ferestrele cu un singur vitraj pot deveni foarte reci. Nici chiar ferestrele cu vitraj dublu nu izoleaza grozav, temperatura ajungand aproape de 14°C. Asta ne arata pierderi de energie de aproape 50-100 watti pe metru patrat, echivalentul folosirii unui bec de lumina de moda veche. Cel mai bun mod de a preveni aceasta pierdere de caldura e sa trageti draperiile si coborati jaluzelele exterioare din lemn imediat dupa ce se lasa seara.

DELOS

  • Acopera-ti peretii – Caramida solida sau peretii din piatra sunt izolatori mai buni decat sticla, desigur, dar se racesc la randul lor si lasa sa iasa multa caldura. Din fericire, se pot reduce semnificativ pierderile de energie acoperind peretii cu poze sau oglinzi. Cele mai bune izolatoare raman rafturile de carti. Biblioteca noastra are multe carti vechi, ce ofera un grad de izolare termic fascinant. Tepii volumelor din biroul nostru intesat de carti urca pana aproape de temperatura de camera, facand locul calduros si comfortabil.

290620101295

  • Acopera-ti usa de la intrare – Usile pot permite curentilor de aer sa intra nestingheriti. Acestea sunt in general subtiri si cateodata au un geam incadrat care nu izoleaza aproape deloc termic intrarea. In general, temperatura masurata langa usa de intrare ajunge la 10-15°C in noptile friguroase de toamna. Acoperind usa cu o draperie si zidul inconjurator interior cu tapet textil elimina aproape in totalitate pierderea de caldura din interior. Va recomandam ca stratul de draperie pe care il folositi atat la geamuri cat si aici la usa sa fie lasat sa „cada” pe parchet. Acest simplu truc elimina complet curentii de aer.
  • Foloseste panouri – Stramosii nostri foloseau panouri din lemn in spatele lor si se culcau in jurul focului. Fiind la temperatura camerei, panourile le tineau spatele cald, iar radiata emanata de foc ii incalzea din fata. Si tu ai putea face la fel si chiar te-ai putea proteja de efectele dezastruoase ale unui foc valvoi, folosind aparatori de foc, exact ca doamnele din evul mediu. In alte cuvinte, o aparatoare de semineu sau soba si niste panouri de lemn atent directionate pot rezolva problema.
  • Pozitioneaza mobilierul in zona calduroasa – Cat de cald se simte interiorul unei camere depinde si de locul in care te afli, desi temperatura din interior e aceeasi peste tot. O sa simti mai multa caldura daca te afli mai aproape de interiorul casei pentru ca zidurile exterioare reci sunt la o distanta mai mare. Asa ca incearca si aseaza mobila aproape de un zid intern.processed_simla_cinema

Pentru mai multe sfaturi de la specialistul Horatiu Foca puteti sa il contactati la drapaje@gmail.com pe site-ul www.casafoca.ro sau la telefonul/WhatsApp: 0722600887