Podu Iloaiei investește 11,1 milioane lei într-un proiect ambițios de dezvoltare a rețelei de piste pentru biciclete

Localitatea Podu Iloaiei se pregătește să devină un hub al transportului verde prin implementarea unei rețele extinse de piste pentru biciclete, acoperind o distanță totală de 10 km și împărțindu-se în peste 20 de sectoare distincte. Autoritățile locale au demarat deja procesul de licitație pentru acest proiect, cu o valoare contractuală de 11,1 milioane lei, fără TVA, iar companiile interesate sunt invitate să depună oferte până pe 7 februarie.

Scopul principal al acestei inițiative este să ofere infrastructură pentru transportul ecologic, facilitând astfel deplasarea cu bicicleta și altor vehicule electrice ușoare la nivel local, conform detaliilor stipulate în caietul de sarcini.

Pista de biciclete de pe Drumul Național 24 va fi generoasă, având o lățime de 2,4 metri, în timp ce pistele de pe străzile din localitate (enumerate la finalul articolului) vor avea o lățime de 1,2 metri.

Această inițiativă vine în contextul în care municipiul Iași dispune în prezent de 26,5 km de piste pentru biciclete, dar conform semnalărilor APTA, acestea nu respectă normativele în vigoare. APTA a solicitat chiar desființarea imediată a pistelor de biciclete de pe trotuare, menționând că Iașul nu dispune în prezent de nicio pistă dedicată bicicliștilor.

Din valoarea totală a contractului de la Podu Iloaiei, aproximativ 600.000 lei sunt destinați proiectării lucrărilor, în timp ce costurile de execuție sunt estimate la 10,5 milioane lei. Aceste fonduri provin din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o axă de finanțare pe care atât Consiliul Județean Iași, cât și Primăria, au ratat finanțări semnificative.

În ultimele luni, și alte autorități locale din județ au demarat licitații pentru construcția de piste pentru biciclete, iar unele proceduri sunt încă în desfășurare. În prezent, în Podu Iloaiei nu există piste pentru bicicliști. După finalizarea acestui proiect ambițios, rețeaua de piste va acoperi trasee pe Drumul Național 24 și pe străzile: Matei Ganea, Duzilor, Nicolae Iorga, Matei Corvin, Neagoe Basarab, Vlad Țepeș, Mihai Viteazu, Cuza Vodă, Dimitrie Cantemir și Petru Rareș.

SURSA ARTICOL