Dezvoltarea Stațiunilor de Schi din România: Analiza pârtiilor de schi din România în construcție și amenajare

Deși România nu dispune de altitudini mari, așa cum întâlnim în lanțul Alpilor, dezvoltarea pârtiilor de schi și amenajarea stațiunilor montane continuă să fie un obiectiv important pentru turismul local și atragerea iubitorilor sporturilor de iarnă. În ultimele luni, noi proiecte de amenajare a pârtiilor de schi, în stadiul de autorizare și construcție, sunt în desfășurare în România, fiind prevăzute investiții majore în infrastructură, cazare și servicii conexe.

Principalele stațiuni și pârtii de schi existente

1. Poiana Brașov – Cu 22,4 km de pârtii, Poiana Brașov este cel mai mare domeniu schiabil din România. Aceasta dispune de 10 instalații pe cablu și include diverse grade de dificultate, de la pârtii pentru începători la trasee pentru avansați, precum Drumul Roșu, cunoscut pentru lungimea și popularitatea sa.

2. Sinaia – Domeniul schiabil de aici se întinde pe 27 km și oferă pârtii pentru toate nivelurile, inclusiv unele mai provocatoare, precum Carp și Papagal. Cota 2000 asigură zăpadă optimă în perioada de iarnă, fiind o atracție majoră pe Valea Prahovei.

3. Straja – Cu 26 km de pârtii și instalații moderne, Straja oferă acces la una dintre cele mai lungi pârtii, Pârtia Straja, de 8,1 km, și numeroase opțiuni pentru schiorii de toate nivelurile, cu facilități de nocturnă și instalații de transport.

4. Transalpina, Rânca, Predeal, Azuga, Cavnic, Șuior, și Muntele Mic – Aceste stațiuni aduc o varietate de pârtii potrivite pentru toate nivelurile de experiență, multe dintre ele fiind recunoscute pentru peisajele spectaculoase și priveliștile asupra Munților Carpați.

Proiecte în construcție și autorizare

Pe lângă stațiunile deja consacrate, există și proiecte noi în construcție care promit să aducă o extindere a domeniilor schiabile. Potrivit Victa.ro, în cursul acestui an au fost monitorizate trei proiecte de amenajare de pârtii, două dintre ele în județul Sibiu și unul în Harghita, cumulând o valoare de aproximativ 53,42 milioane RON. Acestea acoperă o suprafață schiabilă suplimentară de 7.800 m², ce va include nu doar pârtii de schi, ci și spații de cazare și restaurante. Fiind proiecte mari, aflate în diferite stadii de autorizare și construcție, finalizarea lor va dura câțiva ani.

Dezvoltarea pârtiilor de schi și a stațiunilor din România, prin extinderea infrastructurii existente și prin proiecte noi în Sibiu și Harghita, reflectă o strategie de creștere a turismului de iarnă. În contextul unei ierni ce se preconizează a fi activă din punct de vedere al turismului, aceste investiții sunt un pas important pentru a asigura competitivitatea și atractivitatea stațiunilor românești în comparație cu alte destinații europene.

SURSA ARTICOL: https://adevarul.ro/ și https://victa.ro/