Chef Victor Melian despre industria Horeca: Suntem prea saraci ca sa ne cumparam lucruri ieftine

Chef Victor Melian este unul dintre cei mai cunoscuti bucatari din Romania. A fost bucatar in Suedia si in Statele Unite ale Americii. In prezent este gazda emisiunii „Vine CHEFul” de pe ProTV in care incearca sa salveze restaurante de la faliment. Pentru a afla mai multe despre cum ar trebui utilata bucataria unui restaurant, i-am cerut sfatul lui Chef Victor Melian.

In prezent se construiesc peste 1500 de pensiuni in Romania. Multi dintre acesti investitori nu au experienta anterioara in Horeca. Daca ar fi sa le dati un sigur sfat investitorilor, care ar fi acela?

Angajati-va un consilier scump care va va ajuta sa economisiti foarte multi bani.

VineCHEFul
Sursa Foto: www.ProTV.ro

Un furnizor de dotari Horeca imi spunea ca a fost intrebat de un investitor: “De ce ar trebui sa platesc peste 100 de euro pentru o oala cand   acasa am o oala mult mai ieftina si mancarea iese buna?” Tu ce ai raspunde acestui investitor?

Nu este posibil sa printezi raspunsul meu…ca la gazete nu aveti beep. De ce iti iei tractor si nu bicicleta cand te ocupi de agricultura?? E o expresie suedeza care spune ‘’Sunt prea sarac ca sa imi cumpar lucruri ieftine’’. O oala intr-o bucatarie de restaurant este utilizata de cateva sute de ori mai mult per unitate de timp decat o oala casnica. QED

Ce ar trebui sa ia in considerare beneficiarul cand decide cum sa-si utileze bucataria?

Sunt foarte multi factori, ce profil culinar ai, capacitatea, flux orar, volum de lucru, suprafata bucatariei versus numarul si pozitionare a utilajelor, o organizare corecta a utilajelor. Se poate si ar trebui scrisa o carte numai despre aceasta stiinta, utilarea propice/efectiva a unei bucatarii de restaurant.

Care sunt costurile ascunse atunci cand iti amenajezi bucataria restaurantului?

Costuri de consum , apa si curent, fiabilitate, intretinere, consumabile etc.

Se poate face mancare in mod profesionist cu echipamente casnice?

Pentru 2-3-4-5 persoane cam da, desi am dubii. Un raspuns corect este NU.

Conteaza aspectul utilajelor sau doar functionalitatea lor?

Functionalitatea este primordiala dar si un aspect/design placut avantajeza.

Se construiesc pensiuni Bed & Breakfast care au nevoie de bucatarie doar pentru mic dejun. Cat de diferit ar trebui sa arate o asemenea bucatarie fata de bucataria unui restaurant?

Este direct proportional cu numarul prezumtiv de turisti si nivelul culinar la care tinzi. Daca vei avea clasicele pachete de unt cu felii de telemea si paine veche + pliculete de ceai/cafea ajunge si o bucatarie ‘’de casa ‘’.

Care este cea mai mare greseala de proiectare pe care ati intalnit-o intr-o bucatarie de restaurant?

Prefer sa nu raspund ….:))….oricum e de necrezut.

Daca ati avea o bagheta magica, care ar fi cele trei lucruri pe care le-ati schimba in piata Horeca din Romania?

Competenta,corectitudine, professionalism de asta este nevoie.