1 mai a adus castiguri record hotelierilor

Administratorii hotelurilor şi pensiunilor de la malul Mării Negre îşi freacă fericiti mâinile: vremea bună şi contopirea vacanţei de 1 Mai cu cea de Paşte le-a adus un număr foarte mare de turişti, iar încasările de anul acesta se vor apropia de un nou record.

Aproape 40.000 de oameni au luat drumul litoralului, pentru a petrece Ziua Muncii pe malul mării, potrivit estimărilor asociaţiilor patronale de pe litoral. Totuşi, capacitatea de cazare este mai mare, datele comunicate de INS arătând, pentru finele lui 2011, că pe litoral pot fi puse la dispoziţia turiştilor peste 80.000 de paturi, repartizate în peste 625 de hoteluri, moteluri, hosteluri, cabane, vile turistice, pensiuni sau campinguri. Numai în hoteluri pot fi cazaţi peste 61.000 de turişti, în vreme ce capacitatea de cazare în campinguri, la nivelul lunii decembrie 2011, era de peste 7.360 de locuri.

Iar acestea sunt cifrele oficiale, care se bazează pe datele comunicate de administratorii care dau chitanţe şi plătesc impozite. Însă, de cum intri într-o staţiune, te asaltează localnicii dornici să îţi închirieze măcar o cameră, fie într-un apartament la bloc, fie în casa cu curte.

Cel mai ridicat grad de ocupare se înregistrează în Mamaia şi Vama Veche, potrivit datelor Asociaţiei Litoral-Delta Dunării. În zona de nord a litoralului sunt afişate şi cele mai ridicate tarife, comparativ cu ofertele hotelierilor din sud. Patronii hotelurilor de 3 stele din zona de nord cer cel puţin 60 de lei/noapte, iar tariful pentru o noapte de cazare într-un hotel de 5 stele din Mamaia porneşte de la 299 lei. În zona de sud, tarifele pot coborî şi la jumătate faţă de nord.

Făcând o medie, cei 40.000 de turişti care petrec 1 Mai la mare vor plăti numai pe cazare peste 1,6 milioane de euro. Dacă mai ţinem cont şi de faptul că ei vor scoate bani frumoşi din buzunare pentru masă şi distracţie, putem estima câştiguri record pentru hotelieri în aceste zile.

Veniturile le vor creşte şi în perioada următoare, când un nou val de turişti este aşteptat pe litoral, pentru a petrece Paştele la malul mării.

Sursa
Add a Comment