Analiza domeniului – Hotel & relaxare: Evoluția proiectelor în România în 2023
|Evoluția domeniului hotelier și al spațiilor de relaxare în România în perioada 2022-2023 a înregistrat o ușoară scădere de 6.22%, trecând de la 4615 la 4328 de proiecte. Această tendință poate fi interpretată în contextul fluctuațiilor pieței și al dinamicii economice. În ciuda scăderii, acest procent nu trebuie privit izolat, ci într-un context mai larg al schimbărilor economice și sociale. Analiza atentă a datelor poate oferi perspective importante pentru dezvoltarea viitoare a proiectelor în domeniul hotelier și al spațiilor de relaxare, contribuind la adaptarea și optimizarea strategiilor într-un mediu în continuă schimbare, mai ales că vine după o serie de creșteri importante din perioada post-pandemică.
Evoluția lunară a numărului de șantiere în sectorul hotel și relaxare din România reflectă o dinamică variată în cursul anului. Ianuarie a debutat cu 202 șantiere, marcând o creștere constantă până în luna următoare, februarie, când numărul a atins 259. Luna martie a adus o ușoară scădere, coborând la 141 de șantiere. În aprilie, cifra a crescut la 171, iar în luna mai s-a observat o accelerare semnificativă, ajungând la 273 de șantiere. Perioada estivală a continuat cu o dinamică pozitivă, iunie și iulie înregistrând 197, respectiv 278 de șantiere. August a adus o creștere semnificativă, atingând 308 de șantiere, iar septembrie a marcat un vârf de 482. Luna noiembrie a fost apogeul anului, cu 914 de șantiere, în timp ce octombrie a înregistrat un total de 660. Anul s-a încheiat cu decembrie, care a consemnat 443 de șantiere. Această evoluție reflectă variațiile specifice industriei HoReCa și poate fi influențată atât de factori sezonieri cât și economici.
București/Ilfov și Centru, singurele zone pe plus în 2023
Deși am vorbit de scăderi în ceea ce privește numărul total de șantiere pentru acest sector, există totuși două zone care marchează plusuri la nivel numeric. Este vorba despre zona București/Ilfov, cu un plus de 10,83 puncte procentuale și de zona centrală cu un plus de 2,08 puncte procentuale. De menționat aici este și faptul că în cazul zonei de Vest (V), potrivit datelor monitorizate cu ajutorul VICTA.ro regăsim o evoluție liniară, cu același număr de proiecte și în 2022 și în 2023. La polul opus, cea mai semnificativă creștere o regăsim în cazul zonei de Sud-Vest (SV), cu un minus de 16,23 puncte procentuale, urmată de scăderile din zonele de Sud (S), cu un minus de 13,42 puncte procentuale, și cea din Sud-Est (SE), cu un minus de 13,2 puncte procentuale. Chiar dacă ne așteptam ca zonele litorale să fie cele care conduc clasamentul proiectelor de investiții din sectorul Hotel și Relaxare, iată că în 2023 Nord-Vestul (NV) surprinde și devine fruntaș în clasamentul numeric.
Deși în ușoară scădere de 4,95 puncte procentuale în raport cu rezultatul anului precedent, cele 788 de șantiere plasează această zonă pe locul 1. Podiumul este completat de zonele Sud-Est (SE) cu un total de 756 de proiecte și de zona centrală cu un total de 688 de investiții.
La polul opus stau zonele de Sud (S), cu un total de 368 puncte procentuale (și cu una din cele mai însemnate scăderi numerice comparativ cu anul precedent) și București/Ilfov care, deși în creștere procentuală în acest an, atinge un total de doar 307 proiecte încadrate pe acest sector.
La fel ca și în ediția precedentă, cazarea reprezintă o componentă semnificativă, cu 1483 de proiecte, cuprinzând hoteluri, pensiuni, hosteluri și vile turistice. De asemenea, agrementul în diverse forme este bine reprezentat, incluzând facilități sportive, cluburi, zone de distracție, precum și spații de agrement cu piscine și locuri de joacă. Sectorul cultural, cu muzee, teatre și galerii, se remarcă prin 276 de proiecte, indicând interesul pentru promovarea artei și culturii. Centrul de relaxare și spa-urile sunt prezente în 128 de proiecte, subliniind atenția crescută acordată wellness-ului și sănătății. Proiectele de entertainment, cum ar fi cazinourile, cinematografele și cluburile, sunt în număr de 99, indicând că industria de divertisment are, de asemenea, o prezență importantă.
A crescut la 24% numărul de proiecte în construcție
Deși anunțăm că anul 2023 marchează o scădere numerică a proiectelor de tip hotel și relaxare, este important să precizăm că regăsim totuși plusuri importante, iar unul dintre ele este creșterea ușoară a procentului care indică numărul de investiții în construcție. Cu 24 puncte procentuale, reprezentând un total de 1041 de șantiere, trebuie să subliniem faptul că acest segment ocupă locul 2 în clasamentul realizat după distribuția pe stadii. Cele mai numeroase rămân totuși proiectele în autorizare, cu un total de 1539 de investiții și un procent de 35%. La polul opus, cel mai mic număr îl regăsim în dreptul investițiilor aflate în intenție, cu doar 0,3% din total, mai exact 15 astfel de proiecte. În cazul proiectelor finalizate, pentru anul 2023 s-a înregistrat un total de 589, total ce reprezintă 13,6% din întregul tablou al investițiilor de tip hotel și relaxare.
În cazul investițiilor de tip hotel și relaxare, investițiile mari continuă să ofere un raport extrem de bun în ceea ce privește situația stadiilor. Prin urmare, avem un număr destul de important de astfel de proiecte intrate în execuție (construcție și amenajare), cu un total de 574. În ceea ce privește situația proiectelor mari aflate înainte de execuție (intenție, proiectare, autorizare și înainte de execuție), datele monitorizate cu ajutorul VICTA.ro indică un total de 729. Rapoarte similare de 1 la 2 regăsim și în cazul investițiilor medii și mici. Mai exact, în anul 2023 am avut 957 de proiecte medii aflate în stadii incipiente (înainte de execuție) și 411 intrate în execuție, în timp ce în cazul proiectelor de mici dimensiuni 362 de investiții au intrat în execuție și alte 706 au rămas în stadii precum intenție, proiectare, autorizare sau înainte de execuție.
Articol publicat în Analiza Pieței Construcțiilor din România 2023. Acest raport îți oferă acces la o analiză detaliată a pieței, ajutându-te să navighezi prin complexitățile industriei construcțiilor și să identifici direcțiile de creștere și dezvoltare. „Construct Intelligence” este resursa de care ai nevoie pentru a rămâne competitiv și informat.