S-a demonstrat ca saunele pot reduce cu pana la 60% riscul de atac cerebral

In prezent petrecem foarte mult timp in incaperi cu climat controlat prin aparate de aer conditionat sau sisteme de incalzire. Temperaturile din jurul nostru ajung rareori sa coboare sub 19 grade sau sa urce peste 24 de grade. Cu toate acestea, mai multe studii atrag atentia ca asigurarea confortului termic nu este mereu solutia sanatoasa.

Intr-un studiu publicat recent de Academia Americana de Neurologie, cercetatorii au aflat ca mersul regulat la sauna reduce semnificativ riscul de atac cerebral in randul femeilori si barbatilor de varsta mijlocie sau varsta a 3-a. Alte studii au mai demostrat ca saunele si baile fierbinti au efecte pozitive asupra sanatatii: reduc inflamatiile, imbunatatesc glicemia si coboara tensiunea arteriala.

Foto AP/Matt Dunham

La polul opus, s-a demonstrat ca expunerea la temperaturi foarte mici poate sa ii ajute pe oameni sa arda mai usor grasimile, le imbunatateste sistemul imunitar si contracareaza cu unele din simpotmele diabetului de tip 2. Aceasta descoperire i-a incurajat pe unii – in mare parte sportivi sau biohackeri – sa includa dusuri reci si bai cu gheata in rutinele lor.

Wim Hof, un danez specializat in fitness care promoveaza practica de a obtine o mai buna stare de sanatate expunand corpul la temperaturi extreme (atat reci si calde), sustine ca sistemul nostru circulator este creat in asa fel incat sa ne ajute sa ne adaptam oricaror conditii. Lipsa unui stres aplicat asupra sistemului (prin expunere la temperaturi extreme) care este dat de dorinta de  obtine constant confort termic ar putea fi responsabila pentru boli ale sistemului circulator precum hipertensiunea si atacul cerebral.

Studiul a durat 15 ani si a cuprins peste 1600 de finlandezi

Intr-unul dintre cele mai recente studii care au avut in centru saunele, cercetatorii au analizat 1628 de barbati si femei din Finlanda, cu varste cuprinse intre 53 si 74 de ani. Acest grup de persoane a fost monitorizat timp de aproape 15 ani, urmarind sanatatea cardiovasculara a acestora si incidenta atacurilor cerebrale.

Majoritatea finlandezilor merg la sauna cel putin o data pe saptamana, conform unui editorial publicat alaturi de acest studiu. Asadar, participantii au fost impartiti in 3 grupuri: unul format din oameni care merg la sauna o data pe saptamana, al doilea cu oameni care merg la sauna de 2 sau 3 ori pe saptamana si un al treilea grup cu oameni care merg de 4 pana la 7 ori pe saptamana la sauna.

Studiul final a aratat ca grupul care a mers mai des la sauna a avut risc de atac cerebral mai redus cu 60% decat primul grup (sauna o data pe saptamana). Grupul de mijloc a avut un risc de atac cerebral cu 12% mai redus decat primul grup.

Cate saune se fac in Romania?

In Romania saunele nu sunt o investitie foarte populara, iar conform datelor adunate de prospec.ro, in ultimele 12 luni doar 45 de proiecte au specificat un total de 57 de saune. Majoritatea (89%) sunt proiecte din domeniul Hotel & Relaxare. Doresti sa afli in ce cantitati sunt specificate alte produse sau dotari pentru constructii? prospec.ro