De ce se foloseste piatra naturala in spatiile HORECA?

Ti s-a parut interesant? Spune mai departe:

In Romania, proprietarii de spatii HORECA s-au convins in ultimii ani de avantajele utilizarii pietrei naturale in restaurante, cafenele, hoteluri, bistrouri etc. In primul rand vorbim de o anumita eleganta, finete, caldura si  versatilitate care cu greu pot fi gasite la alte materiale destinate amanajarilor interioare si exterioare. Travertinul, marmura, ardezia, granitul sau onixul sunt tipuri de piatra naturala care s-au folosit in constructii de mii de ani, iar acest lucru constituie o dovada incontestabila a rezistentei materialului.

Naturaletea inseamna stare de bine

In afara de durabilitatea pietrei, mai exista un al doilea argument imbatabil: naturaletea. Ca suntem sau nu constienti de aceasta calitate intrinseca, piatra radiaza un aer natural, in compania caruia ne simtim aproape instantaneu mult mai relaxati. Iar relaxarea si starea de bine se numara printre conditiile fundamentale ce trebuie sa caracterizeze spatiile HORECA. Este evident ca in aceasta privinta materialele artificiale (gresia, faianta, plasticul) duc un ”razboi” pe care nu au cum sa il castige…

Travertin Peach, polisat, cu butoni din marmura Nero Marquina

Solutie creativa

Diversitatea culorilor si a texturilor, precum si versatilitatea au contribuit din plin la consacrarea pietrei in domeniul amenajarilor. De aceea designerii si arhitectii (din cei conectati la informatie si tendinte!) o vor recomanda mereu ca solutie creativa, cu rezultate unice, particularizante, mizand pe puterea pietrei de a personaliza un spatiu chiar si cand este folosita pe suprafete mici, cum ar fi un perete într-o cafenea, o pardoseala intr-un restaurant sau un blat intr-un bar.

Versatilitate. Mare plaja de comunicare.

Piatra naturala se poate utiliza in toate tipurile de spatii HORECA: hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele, baruri, cofetarii etc. Pardoseala este poate primul element dintr-o amenajare care exprima personalitatea unui loc, indiferent daca vorbim, de exemplu, despre receptia unui hotel sau un restaurant dintr-un mall sau o pensiune din Apuseni. Pentru sustinerea unor ambiante mai elegante, mai distinse, putem folosi marmura, in timp ce incaperile mici pot beneficia de seductia travertinului periat si daltuit care este mai cald, mai intim. Si pentru ca aminteam de versatilitate, iata un exemplu simplu.

Travertinul functioneaza perfect in cadrul unui spatiu redus (pensiune, resturant, bistro etc.), dar totodata are rezultate impresionante in holul unui hotel elegant. Carui fapt i se datoreaza aceasta foarte mare ”plaja de comunicare” pe care un singur tip de material o poate acoperi atat stilistic si cat si  utilitar? Finisajul. In primul caz, piatra e putin prelucrata, in cel de al doilea suprafata fiind lucioasa, detaliu, care, iata, modifica intreaga perspectiva (foto 1 – travertin Peach polisat).

Travertin Scabas, French Pattern, periat si daltuit

Dar versatilitatea travertinului este mult mai mare. Aceasta piatra, care in varianta French Pattern,  periat si daltuit, pentru pardoseli, reprezinta baza unui abordari mediteraneene sau rustice, raspunde la fel de bine unui amenajari moderne, ca in foto 2. Aici, in acest restaurant, piatra naturala intra in dialog cu un decor cu care, in aparenta, nu pare a avea multe in comun. Si totusi, intreaga decorarea a restauranului dovedeste rolul major si benefic pe care piatra il joaca aici.

Oricat de sofisticate ar fi amenajarile, piatra naturala se va putea mereu integra cu succces acestora. Ba mai mult, sunt pietre care doar prin simpla lor prezenta ridica amenajarea la un grad estetic mult superior. Un caz fericit in care spatiul si-a gasit un element pe masura elegantei sale avem in foto 3, blatul din onix completand armonios barul din imagine.

Blat onix

Poate va tenteaza un aspect shabby chic? Nimic mai simplu, travertinul poate fi o solutie si aici. In imaginile 4 si 5 avem amanajarea unui spa cu travertin Scabas, French Pattern, periat si scapitat (pereti si podea), la care se adauga – pentru o si mai mare unitate stilistica – chiuvete tot din travertin. Mobilierul alb se asorteaza cu albul natural din piatra si cu cel din rosturi.

Travertin Scabas, French Pattern, periat si scapitat si chiuveta travertin Yellow

Travertin Scabas, French Pattern, periat si scapitat si chiuveta travertin Silver

Desi nu fac parte din categoria pietrelor naturale, placile Terrazzo reprezinta si ele o solutie frecvent utilizata in amenajarile HORECA, justificata prin rezistenta si varietatea lor coloristica practic nelimitata. Un spatiu placat cu Terrazzo transmite mereu un mesaj optimist si relaxant. De la bai, la sali de restaurante, de la camere de hotel la cofetarii, oricare zona dintr-un loc de tip HORECA este potrivita pentru placare cu Terrazzo, atat in plan orizontal, cat si vertical. Ca si piatra naturala, si acest produs beneficiaza de o intretinere deloc dificila, din care fac parte impermeabilizarea si intretinerea periodica cu ajutorul solutiilor speciale, usor de gasit in magazinele de bricolaj ca si la marii furnizori de piatra naturala din tara.

Terrazzo Oriental negru

Terrazzo Oriental Mix Pattern

Asadar, piatra naturala este materialul care confera mereu un farmec inconfundabil spatiilor HORECA, in conditiile in care investitia va justifica din plin raportul calitate-pret-rezistenta in timp. Atentie, nu cadeti in capcana zvonurilor si prejudecatilor. Sortimentele de piatra naturala acopera toata gama de preturi, de la superioare la accesibile, mai ales ca in anumite perioade ale anului au loc reduceri substantiale de preturi la marii distribuitori.

Inainte de a lua orice decizie in privinta amenajarii hotelului, restaurantului, barului sau pensiunii dumneavoastra, cautati oferta de piatra naturala. Veti fi cu siguranta placut surprinsi!

[google-translator]