5 reguli esentiale de urmat in iluminarea proiectelor HoReca

Ti s-a parut interesant? Spune mai departe:

Într-un articol amplu redactat pentru al 86-lea numar al revistei Horeca Romania, Natalia BEREZOVSKAIA, arhitect de interior la Creativ Interior a prezentat care sunt cele 5 reguli esenţiale care trebuie apliate la proiectarea iluminatului interior într-o locatie HoReCa, fie că vorbim de un restaurant, un bar sau o cafenea.

sursa foto: luxreview.com

1. Atenţie la amplasarea corpurilor de iluminat 

Corpurile de iluminat ar trebui să fie amplasate astfel încât să creeze condiții confortabile pentru cei care vor sta în încăpere, iar mâncarea servită să fie vizibilă de către consumator. Prin urmare, vă recomand ca deasupra fiecărei mase să existe o lampă (fie un mic candelabru, un pendul sau spot), ideal cât mai bine centrat pe mijlocul mesei, dar totuși această sursă de lumină să nu orbească. Restul încăperii va fi iluminat mai mult decorativ, cum am specificat anterior: să mascăm ceva sau, din contră, să scoatem în evidență, dacă face parte din proiectul de design;

2. Lumina principală să fie cât mai estompată

Este foarte important ca toată lumina principală să fie cât mai estompată. Acest mod de reglare a iluminatului restaurantului ajută la crearea scenariului potrivit, în funcție de eveniment;

3. Întrerupătoarele să fie poziţionate în locuri uşor accesibile personalului

Întrerupătoarele responsabile de iluminatul localului ar trebui să fie accesibile oricărui chelner sau șef de sală, fără a le bloca cu dulapuri sau alte obiecte. De asemenea, nu este de dorit să le plasați în imediata apropiere a clienților, deoarece, pentru a schimba nivelul de iluminare în sală, angajații vor deranja vizitatorul. Cel mai bine este să instalați întrerupătoare în zonele de acces, în apropierea barului sau accesului către depozit, bucătărie etc. Este necesar, atunci când este gândită electrica și iluminatul pentru întregul spațiu, să se ia în calcul întrerupătoare cap scară și/sau cap cruce la intrare în restaurant (asta vă ajută să dați drumul la lumină atunci când începeți programul și nu trebuie să alergați tot spațiul pentru a aprinde toate luminile);

4. Reglarea tuturor corpurilor de iluminat de la întrerupătoarele principale

Până și lampadarele sau veiozele existente în local ar fi bine să fie reglate de la întrerupătoarele principale, tot pentru a evita deranjarea clienților de la masă;

5. Becurile să fie ascunse sau să fie becuri decorative

Optați pentru corpuri de iluminat care ascund becurile. Dacă totuși sunt vizibile, atunci puteți monta becuri reflector sau becuri decorative, gen Edison, pentru a evita orbirea clienților și chiar a personalului; când se face planul de iluminat, indicat este să se treacă consumul electric pentru fiecare corp de iluminat, cu indicarea cantității. Aceste date vor permite urmărirea modificărilor în sarcina din rețea, dacă ulterior lampa va fi înlocuită.

Sursa articol: horeca.ro

[google-translator]