Criza de personal inainte de inceperea sezonului la hotelurile si restaurantele de pe litoral

Conform omului de afaceri Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), litoralul se confrunta cu cea mai grava criza de forta de munca din ultimii 28 de ani. Mai este putin timp pana la inceperea sezonului, iar 99% dintre hotelurile si restaurantele de pe litoralul Marii Negre se confrunta cu un deficit de personal de peste 50%.

Oficialul FPTR a declarat ca mediul privat nu exclude o greva fiscala daca statul nu gaseste solutii pentru rezolvarea acestei crize:┬á„Trebuie ca statul sa ne permita sa aducem cat mai multa forta de munca din strainatate, din tari precum Bangladesh, Nepal sau chiar Madagascar”.

In prezent piata fortei de munca asigura dreptul de emitere a doar 10.000 de permise de munca din strainatate, iar limita minima de 500 de euro net care trebuie asigurata pe cartea de munca angajatilor straini reprezinta un impediment pentru operatorii din turism.

„O camerista, cu tot cu taxele platite, ajunge sa-l coste pe un hotelier mai mult de 1.000 de euro pe luna”, afirma si Anca Nedea, noul director executiv al Organizatiei Patronale Mamaia-Constanta. Trecerea taxelor de la angajat la angajator, cumulata cu marirea salariilor la stat, ii face pe multi din sectorul privat sa viseze si sa incerce sa devina bugetari. In contextul crizei fortei de munca, au crescut si pretentiile salariale: in sezonul trecut nu au fost putine cazurile in care, pentru a putea fi pastrate, cameristele din hoteluri au fost platite cu 3000 de lei net pe luna, iar un bucatar bun a ajuns sa nu mai accepte un salariu mai mic de 3000 de euro.

Sursa articol: profit.ro

In ciuda acestei crize, de la inceputul anului pana in prezent, in judetul Constanta au fost identificate de la inceputul anului pana in prezent 98 de proiecte din domeniul Hotel&Relaxare in valoare totala de 648 de milioane de lei si cu o suprafata estimata la peste 640.000 de metri patrati.

Doresti sa afli mai multe despre aceste investitii? www.victa.ro