Turnul Grosspeter din Basel – epitomul constructiilor sustenabile si inteligente

Turnul Grosspeter din Basel cu o înălțime de 78 de metri, având 22 de etaje și în total 17.000 de mp, servind atât ca spațiu hotelier cât și ca spațiu de birouri, ar putea deveni un nou reper în materie de clădiri inteligente. Platforma de management al clădirii Desigo CC reușește să gestioneze cu flexibilitate disciplinele și automatizarea încăperilor. Dar este mai mult de atât: zgârie-norul este epitomul construcțiilor sustenabile. Fațada, de exemplu, este în sine un sistem fotovoltaic.

Aflati mai multe detalii despre Turnul Grosspeter – proiect al viitorului gestionat cu ajutorul platformei Desigo CC!

Clădire sustenabilă

Fațada este o uriașă instalație fotovoltaică, dar este proiectată în așa fel încât să nu fie recunoscută ca atare, explică Thomas Kraft, PSP Swiss Property, în timp ce privește peste acoperișuri. Ca dezvoltator imobiliar punem accent foarte mare pe sustenabilitate și am dorit să proiectăm o clădire neutră din punct de vedere al consumului de dioxid de carbon.

Scopul este de a menține amprenta de mediu pe cât posibil de mică. Pompele de căldură și sistemul de răcire funcționează cu energie geotermală preluată prin schimbătoarele de căldură subterane. Electricitatea este furnizată de fațadă. Clădirea este autonomă din punct de vedere energetic și eficientă din punct de vedere energetic în amenajarea sa de bază.

Soluție unică pentru construcția și automatizarea încăperilor

Deși este o practică standard pentru alte proiecte imobiliare ca diversele sisteme de automatizare a camerelor (cum ar fi electricitatea, încălzirea, ventilația și controlul climatizării) să fie produse separat, aici în Basel clientul a optat pentru o soluție unică: Siemens este responsabil pentru livrarea si instalarea tuturor elementelor diferite. Am reușit să arătăm că achiziționarea tuturor sistemelor dintr-o singură sursă are beneficii reale pentru client, explică Turan Babuscu, Siemens AG. Avantajele includ faptul că nu există nici o problemă cu interfețele, mai puțină nevoie de coordonare și o mai mare securitate a procesului. Dar concluzia este că există și motive economice pentru alegerea automatizării camerelor și a clădirilor. O eficiență energetică mai bună înseamnă că investiția în sistemul de automatizare a camerei se va amortiza în termen de șase sau șapte ani.


Configurație flexibilă pentru fiecare chiriaș

Chiriașii vor ca lucrurile să fie simple, spune Thomas Kraft, PSP Swiss Property. Din acest motiv, clientul pentru Turnul Grosspeter, PSP Swiss Property, pune mare parte din conceptul de automatizare flexibilă a încăperilor. Această abordare face posibilă închirierea unei clădiri de birouri mult mai rapid, deoarece locatarii dispun de o mulțime de posibilități pentru configurarea cu ușurință a spațiului în funcție de dorințele acestora. În amenajarea spațiului pentru chiriași, de exemplu, puteți spori controlul iluminării sau răcirii pur și simplu prin adăugarea de module pentru chiriașul respectiv, explică Turan Babuscu.

Acesta este exact ceea ce investitorii caută pentru a face spațiul lor atractiv pentru chiriasi, spune Thomas Kraft: Cerințele se schimbă atunci când chiriașul își amenajează spațiul, iar sistemul de automatizare a camerei trebuie să poată răspunde. În acest moment, spațiile mari ale amenajării de bază sunt împărțite într-un număr mai mare sau mai mic de camere, care trebuie să fie individual încălzite, răcite sau umbrite. Chiriașii se așteaptă la cât mai multă libertate posibilă pentru a putea amenaja spațiile în funcție de nevoile lor, simplu și ieftin.

Tehnologie dovedită

Scopul nostru a fost crearea unui sistem flexibil, reiterează proiectantul Frank Ullmann. Foarte devreme în acest proces, el și clientul au optat pentru automatizarea integrată a camerei. El este convins că acest lucru face posibilă construirea mult mai eficientă și durabilă. Pentru a satisface dorința clientului de a inova, a fost important să se utilizeze doar soluții viabile și cu rezultate dovedite pentru Turnul Grosspeter. Regula de bază: nu există experimente, ci doar sisteme care și-au dovedit valoarea pe piață. Tehnologia integrată în Turnul Grosspeter este, în același timp, cea mai confirmată și cea mai avansată disponibilă pe piață, spune Frank Ullmann. Tehnologia ajută Grosspeter Tower să devină un nou reper care dictează standardul. A fost o chestiune de mândrie pentru noi, spune Thomas Kraft.

Aflați mai multe despre platforma de management integrat al cladirilor Desigo CC!