Top 4 greseli de evitat in alegerea pardoselii
|Pardoseala este unul dintre cele mai importante elemente in amenajarea oricarei investitii Horeca. Pentru a afla mai multe despre ce tip de pardoseala ar trebui folosita, am discutat cu domnul Radu Bota – manager Floor Cover Solutions:
Ce sfaturi le oferiti investitorilor hotelier in momentul in care isi aleg pardoseala?
Este evident faptul ca la o investitie intr-un hotel te gandesti pe termen lung. In acest sens toate materialele trebuie bine alese din mai multe puncte de vedere. Intretinere, garantie, si bineinteles nu trebuie omis raportul calitate-pret.
Ce tip de pardoseala recomandati pentru a fi montata intr-o camera de hotel: mocheta sau parchet? De ce?
Evident mocheta. Mocheta iti confera confort,caldura si binenteles o imagine placuta. Cu cat firul este mai inalt cu atat clasa de confort creste. Recomandam ca in camera sa se monteze o mocheta de clasa de trafic mai mica, insa cu o clasa de confort mai mare. Pe holuri se va pune o mocheta cu o clasa de trafic mare. Nu se recomanda mocheta cu fir buclat. Recomand cea cu fir tuns.
Insa as putea face o singura exceptie pentru hotelurile, moteluri, pensiuni de pe zona litoralului care au o activitate exclusiv sezoniera (vara), unde au deschis intre 45-60 de zile maxim. Aici avand in vedere faptul ca perioada este scurta, iar majoritatea turistilor au venit pentru plaja (nisip) se mai poate opta pentru un alt tip de pardoseala din PVC. Aici ma refer la covorul din PVC in rola cu diferite decoruri inclusive cel de parchet, cat si la un ultim produs aparut pe piata placile din PVC numite LVT (Luxury Vinyl Tile). Un alt aspect de tinut cont la acest tip de pardoseala este rezistenta crescuta la umiditate. Produsul are toate certificarile si normativele solicitate de organele abilitate.
Ce tip de pardoseala recomandati pentru bucatariile Horeca?
Recomand pardoseala de tip covor PVC sau placi LVT care sunt din toate punctele de vedere mai bune decat pardoseala rece (gresie,granit,etc). Ar mai fi pardoseala de tip rasina epoxidica insa aceasta este casanta.
Care sunt principalele greseli pe care le fac investitorii hotelieri cand aleg pardoseala?
Prima “greseala” sa o numim asa este faptul ca nu toti investitorii se documenteaza indeajuns. Majoritatea ajung la pardoseala spre sfarsitul proiectului (adica cand sunt si la fundul sacului) si atunci sunt nevoiti sa aleaga dupa buget si nu dupa nevoi. Exista exemple care ne arata ca sunt beneficiari care ajung sa achizitioneze altceva decat s-a stabilit in prealabil cu un architect. Mai exact mobilierul s-a stabilit si comandat in ton cu draperiile sau culoarea peretilor cat si al mochetei, iar in momentul in care ajung sa isi caute mocheta se realizeaza faptul ca:
1.Nu este timp de productie pentru a se produce materialul, deoarece mocheta de aferenta hotelurilor este personalizata si nu prea este pe stoc, ci ea se produce punctual. Si atunci se cumpara din magazinele de DIY ceea ce se gaseste acolo, produse care sunt de serie si la calitate inferioara destinatiei hoteliere. Nu mai vorbim de design care nu va fi niciodata ceea ce a ales arhitectul sau in ton cu mobilierul, draperiile sau peretii.
2.Sau nu mai sunt fonduri pentru a achizitiona ceea ce s-a stabilit si atunci se va ajunge la decizia de la punctul 1.
3. O alta mare greseala ar mai fi faptul ca se merge pe premisa “nu-i problema ca este ieftina si nu este buna ca la 3-4 ani o schimb”…fals. Sunt cazuri in care si dupa 7 ani hoteluri sunt tot cu aceeasi mocheta.
4. O alta mare greseala o intalnim la montarea materialului, acolo unde anumiti beneficiari pentru a reduce costurile, decid sa isi instaleze materialul cu oamenii proprii sau cu alti “meseriasi”.
Este recomandat sa se lucreze cu un specialist in domeniu, exact ca si cu instalatorii electrici sau sanitari.
Mocheta de hotel mai ales daca este cu model, trebuie instalata cu atentie pentru a nu exista pierderi mari (respectiv costuri suplimentare). Instalarea pe trepte necesita o anumita tehnica. Sunt cazuri in care s-au montat cu instalatori neprofesionisti si s-a facut imbinare de material pe intrare in hotel, acolo unde este trafic mare si materialul se va desface repede. (vezi foto)
Am mai intalnit cazuri in care s-au ales mochete cu trafic mare clasa 33 in camera, iar pe holuri clasa 31! Adica invers.
Ca si concluzie, serviciile oferite de profesionisti au ca scop sa eficientizeze costurile. Din pacate in 80% din cazuri criteriul de baza pentru alegerea mochetei este PRETUL! Gresit, pretul este un factor important dar care poate fi variabil, insa criterii precum calitatea, mentenanta, confortul, garantia trebuie sa fie la parametrii maximi pentru siguranta clientului si a investitiei beneficiarului.
Aici pot folosi un citat al dlui Tiriac: “ Nu mai merge cu, MERGE SI ASA!”