Taxa noua pentru hotelieri, taximetristi si carciumari

Taximetriştii, hotelierii şi cârciumarii se numără printre cei vizaţi de o nouă taxă. Este vorba despre impozitul forfetar, care ar putea fi aplicat din semestrul doi al anului 2013. „Impozitul forfetar nu se va aplica, dacă se va introduce, decât anumitor categorii de servicii (pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de înfrumuseţare, spălătorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de încălţăminte etc.), la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare şi pentru întreprinzător, şi pentru stat (ca să verifice şi să controleze fiecare locaţie)“, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru IMM, Turism şi Me­diul de Afaceri.

De altfel, ministrul Maria Grapini a declarat că impozitul forfetar se va aplica şi taximetriştilor, în acest moment fiind în derulare un studiu de impact. Sumele de plată nu vor fi egale pentru toate serviciile, ci se va ţine cont de indicatori precum capacitatea locaţiei, calitatea amplasamentului, tarifele medii adecvate locaţiei.
Potrivit autorităţilor, impozitul forfetar va fi introdus pentru simplificarea adminis­trativă la întreprinzător şi la instituţiile de control ale sta­tului, pentru evidenţierea ve­niturilor în mod corect şi pentru realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau dividende, de către întreprinzători. Aceştia vor plăti suma fixată, indife­rent de cât profit vor realiza.

Motivele introducerii impozitului forfetar sunt ur­mă­toarele: simplificarea adminis­trativă la întreprinzător şi la instituţiile de control ale statului, posibilitatea evi­den­ţierii veniturilor în mod corect şi realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau dividende, de către întreprinzători (aceştia vor plăti suma fixată, indife­rent de cît profit vor face), reducerea corupţiei la exer­- citarea controalelor la acti­vităţile de servicii şi etică şi echitate pentru mediul de afaceri (toţi cei care produc venituri trebuie să plătească un impozit)“, se mai men­ţio­nează în comunicatul amintit.

Studiul de impact se va face după ce vor avea loc discuţii cu toate asociaţiile profesio­nale şi patronale şi vor fi definitivate aspectele legate de categoriile de servicii pentru care se aplică impozitul, cuantumul şi criteriile de stabilire ale cuantumului. „Activitatea de control este sim­plificată deoarece există evidenţa societăţilor din fie­care categorie de servicii şi grila stabilită de plată a impozitului. Această măsură va creşte, de asemenea, conformarea voluntară, întreprin­ză­torul plătind cota stabilită, iar pentru cine nu plăteşte, Fiscul poate stabili, fără control, penalităţi de întârziere“, se mai spune în comunicat.

Sursa




Add a Comment