Romania a pierdut 3 miliarde de euro doar din turism, doar anul trecut

Cei 1,71 milioane de turiştri străini care au vizitat anul trecut România, majoritatea în interes de afaceri, au cheltuit 4,79 miliarde lei (1,08 mld.euro), cea mai mare pondere fiind deţinută de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

In presa, cel mai des veti citi titlul „Romania a incasat 1 miliard de euro anul trecut de la turistii straini”.

Asa este…dar asta este foarte prost. 

Bulgaria si Ungaria au incasat de 4 ori mai mult! Altfel spus, Romania a pierdut 3 miliarde de euro…sau chiar mai mult. Si sa nu ne zica cineva ca ei au tari mai frumoase. Ne uitam la harta…si vedem nu doar ca avem o tara mult mai mare…dar avem si diversitate mai mare: munti, delta, mare (Ungaria nu are), etc.

domino bani

Datele Eurostat arată că deşi numărul de nopţi petrecute de turiştii străini în structurile de cazare din România a crescut anul trecut cu 5,1% turismul românesc este în continuare cu mult în urma statelor vecine, mai puţin de una din cinci înnoptări revenind vizitatorilor din afara ţării. Turiştii străini au petrecut anul trecut în România 3,5 milioane de nopţi, printre cele mai scăzute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.

Cum poti sa dai gres cand ai un produs bun, dar care nu se vinde. Simplu…habar nu ai sa faci marketing.

Si asta este valabil pentru toti jucatorii din industrie…nu doar autoritati, hotelieri si patroni de restaurante….ci si comercianti de dotari.

Ieri povesteam cu un furnizor de expresoare si ii zic…uite…noi stim unde si cine construieste acum pensiuni, hoteluri, restaurante. Teoretic nu am vazut pensiuni sau hoteluri fara sa aiba macar un expresor pentru clienti. Ai plati o suma de cateva sute de euro (mai putindecat costa un singur expresor de al sau) sa ai acces la sute de astfel de potentiali clienti.

Raspuns: eu nu ii sun…sa ma caute ei.