REI Grup: 3 sfaturi cheie și 3 greșeli fundamentale din cauza cărora poți pierde o finanțare prin fonduri europene. Rolul unui consultant este esențial

REI FINANCE ADVISORS și REI INTERNATIONAL CONSULTING, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor de investiții atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare, PNDR), cât și pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020). Potrivit datelor din 2021, REI se situează pe locul al doilea, la nivel național, în topul companiilor de consultanță specializate în atragerea de finanțări prin fonduri europene și ajutoare de stat.

Echipa REI numără în prezent peste 80 de consultanți specializați, în 13 birouri la nivel național, cu o vastă experiență în domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau internațional. Cum arată acest domeniu în prezent și care sunt cele mai des întâlnite greșeli în consultanța pe fonduri neramburasbile aflăm de la dna Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru apelarea la serviciile unei companii specializată în consultanță pe fonduri europene?

Un client nou care se află în căutarea unui consultant specializat pe fonduri nerambursabile trebuie să caute, în primul rând, referințe, recenzii sau să solicite păreri pe forumuri sau la apropiați din mediul de business despre activitatea companiei respective. Recomandările funcționează mereu și așa ne-am dezvoltat și noi la REI, unde am reușit să ne impunem pe piață drept un consultant serios și asumat, mereu pregătit să facem față cerințelor din piață tot mai mari.
În al doilea rând, aș căuta o companie de consultanță cu o prezență națională, cu acoperire la nivelul întregii țări, cu o echipă specializată de profesioniști, cu vastă experiență în scrierea, depunerea și monitorizarea proiectelor.

Nu în ultimul rând, însă foarte important din punct de vedere juridic, este ca orice asumare a unui proiect să fie dublată de un contract în care să fie stipulat angajamentul echipei de consultanță în relația cu beneficiarul, pe un timeline detaliat, cu o etapizare a a calendarului și modului de lucru.

Care sunt 3 capcane/greșeli des întâlnite pe care observați că le fac clienții când apelează la serviciile unei companii de consultanță în fonduri nerambursabile?

Una dintre principalele greșeli pe care le-am observat în rândul clienților este că sunt de cele mai multe ori în căutarea prețului sau avansului cel mai mic, dar fără să ia în calcul un contract cu o bună acoperire juridică, în care să fie stipulate condiții clare pentru desfășurarea colaborării între consultant și beneficiar.
Am avut multe situații în care am preluat proiecte blocate din acest motiv, în care clienții au apelat la expertiza REI pentru a pregăti și depune proiectele corect și corespunzător.

Deoarece există un precedent, încă ne confruntăm cu multe firme mici de apartament care promit că obțin finanțarea dorită, fără să aibă un background cerfiticat, dublat de o echipă calificată, bine pregătită și documentată. Forumurile sunt pline de experiențe neplăcute și, din păcate, vedem tot mai des astfel de situații.

Care sunt 2 – 3 proiecte recente la care lucrați sau pe care le-ați finalizat recent și cu ce soluții ați contribuit?

Casa Noastra (Qfort), Austrotherm, Sterkplast dar avem și proiecte mai mici, de exemplu două hoteluri , finantate prin POR-unul în Techirghiol-finalizat și unul în Câmpulung ce va fi finalizat în 2023.

În consultanță, resursa umană este principala soluție tehnică și aici discutăm de colegi cu minim 5-7 ani, chiar 15 ani experiență în domeniul managementului de proiecte.

Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?

Există o mare provocare la nivelul autorităților pentru debirocratizarea procesului prin care beneficiarii trebuie să depună proiectele, iar acest lucru s-a văzut chiar recent, pe o schemă cu alocare de peste jumătate de miliarde de euro. Faptul că sunt solicitate, la depunere, zeci de documente justificative îngreunează foarte mult posibilitatea beneficiarilor de a depune documentele în timp util, chiar dacă lucreză cu un consultant.

Totodată, faptul că nu este respectat calendarul sesiunilor, ne face să avem o lipsă de predictibilitate pentru modul de lucru pe care ni l-am asumat în relația cu clienții noștri, dar este un mare minus pentru țara noastră față de Comisia Europeană. Riscăm să pierdem miliarde din cauza unor proiecte care fie sunt fundamental greșite sau implementate în mod eronat.

Avem și situații unde proiectele sunt evaluate într-un timp mult prea îndelungat, cum este cazul proiectelor pe energie regenerabilă, depuse în mai-iunie-PNRR și despre care nu știm nimic, în plină criză energetică.

În plus, toate aceste întârzieri creează o problemă continuă de cashflow și pentru activitatea de consultanță, care știm că este remunerată la succes, iar calcule pe termen mediu sau lung sunt greu de făcut în acest moment.

Cum vedeți evoluția pieței în nișa dvs. în România în următoarele 6-12 luni?

Business-ul și echipa s-au dezvoltat în mod continuu în ultimii ani. În 2020 număram 15 colegi într-un singur sediu, în București, iar anul acesta vom încheia cu peste 80 de specialiști în 13 birouri la nivel național. Piața de consultanță pe fonduri nerambursabile a crescut mai ales în ultimii doi ani datorită numărului ridicat de soluții de finanțare cu sprijin nerambursabil care, pentru scrierea și depunerea proiectelor, au necesitat, în cele mai multe cazuri, expertiza unui specialist.

Anul acesta am avut deschise cel mult 10 sesiuni de finanțare cu alocări mai generoase, de ordinul zecilor, chiar sutelor de milioane de euro, însă anul viitor sunt așteptate cel puțin 70 de apeluri, potrivit calendarului asumat de autorități. Dacă luăm în calcul și sesiunile anunțate pentru acest final de an care nu s-au deschis încă, vorbim de miliarde de euro la dispoziția companiilor și autorităților publice, sub formă de sprijin nerambursabil.

Vorbim, așadar, de scheme destinate digitalizării, reciclării, investițiilor în creșterea eficienței energetice, în dezvoltare, apeluri care sunt anunțate spre a fi deschise chiar din prima parte a anului viitor. Este posibil ca în 2023 să asistăm la cel mai efervescent an de până acum pentru piața de consultanță în fonduri nerambursabile din istorie.

Ne puteți spune câteva din obiectivele REI GRUP pe care le implementați în această perioadă?

Recrutarea a cel puțin încă 20 de specialiști cu experiență de minim 5 ani în următoarele 2 luni și o cifră de afaceri de cel puțin 6 milioane euro în 2023.