Hotelurile de langa birouri: o combinatie de succes pentru investitori

Introducerea funcțiunii hoteliere în marile proiecte imobiliare a început timid în trecut, dar va lua amploare în viitor. Va invitam sa descoperiti mai jos cateva exemple de proiecte mixed-use, care au reusit sa lege armonios functiunea hoteliera si cea de birouri.

În zona de centru-nord a Capitalei, pe strada Barbu Văcărescu, acolo unde s-a conturat cel mai puternic pol de business, afacerile Hotelului Caro Club, de patru stele, cresc alături de cele ale chiriașilor din spațiile de birouri ale complexului cu același nume. Caro Park reprezintă un complex de construcții istorice renovate, care aduc o pată de culoare noului pol de business Barbu Văcărescu-Floreasca-Aviației, dezvoltat aici în ultimii ani.

(sursa foto: carohotel.ro)

Zona de spații pentru conferințe, de organizare evenimente a Caro Park este cea care leagă armonios cele două funcțiuni, cea hotelieră și cea de birouri, iar parcarea generoasă este un atuu pentru ambii destinatari, hotelul și administratorul de birouri de închiriat.

Acesta reprezintă doar unul dintre exemplele din București, dar este cel mai sugestiv, pentru că el arată că trecerea timpului nu este un impediment, ba dimpotrivă, într-o zonă bună, conferă potențial celor două destinații de business, îmbinate sub aceeași marcă, conform unei analize a companiei de consultanță imobiliară ESOP Consulting/Corfac Internațional.

În marile orașe din țară, noile proiecte centrale aflate în lucru au prevăzută din start și o componentă hotelieră, într-un mixed-use cu spații de birouri, retail (un mall sau galerii comerciale), spații de petrecere a timpului liber, zone de servicii.

Un proiect mixt reprezentativ cu funcțiuni de birouri și hoteliere este Palas, situat în zona centrală din Iași.

(sursa foto: palasiasi.ro)

Orașul universitar din zona de nord-est a țării atrage companii mari, internaționale, care închiriază masiv spații de birouri de clasă A, precum Amazon, Endava și Accenture, ai căror angajați aspiră spre o viață modernă, la standarde occidentale și a căror activitate implică un trafic considerabil de expați și manageri de top, care au nevoie de cazare.

Complexul Palas este un centru de lifestyle, care dezvoltă o suprafață construită de 270.000 mp, cu un mixt de birouri, mall, Hotel Palas de patru stele, Congress Hall și servicii.

Un alt exemplu de proiect mare, aflat în dezvoltare, la standarde de calitate de ultimă generație este The Office, din Cluj – Napoca. Complexul are în plan birouri de clasă A, restaurante, retail zonă de servicii, dar și un hotel tot de patru stele.

Printre companiile care au închiriat spații de birouri în prima etapă din The Office se numără Deloitte, Three Pillar, National Instruments și Yardi.

Și proiectul ISHO, din Timișoara, un mixed-use cu 50.000 mp birouri și 1.200 apartamente are prevăzută construirea unui hotel de cinci stele, pentru care investitorul duce deja negocieri de parteneriat cu marile lanțuri hoteliere internaționale. ISHO ar urma să fie finalizat până în 2020. Primul mare chiriaș de birouri anunțat pentru prima clădire ISHO, aflată încă în construcție este compania Bosh.

„Chiriașii apreciază clădirile de birouri care au si hoteluri în apropiere sau chiar în aceiași locație, deoarece în acest fel companiile multinaționale sau locale pot oferi soluții de închiriere în regim hotelier atât angajaților, care vin în interes de serviciu în Romania cât și partenerilor de afaceri din străinătate, care au întâlniri de business în țara noastră”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

Trendul internațional este și el îndreptat spre combinarea destinațiilor unor clădiri mari, din campusuri de business, care să mențină activitatea în zonele de birouri nu doar în timpul săptămânii, ci și în weekend.

ESOP se numără printre primii 5 jucători din piața de birouri în privinta suprafețelor tranzacționate în ultimii 3 ani (peste 103.000 mp de spații de birouri), având probabil cel mai extins portofoliu de spații de birouri în centre de afaceri și vile, peste 3.000 de proprietăți. Compania Esop este o eficientă sursa de căutare a unui spațiu de birouri pentru companii aflate în diverse faze de dezvoltare a afacerii.