Centenarul Marii Uniri: festivism sau atitudine civică?

Suntem în plin an Centenar, când ar trebui să sărbătorim cu mic, cu mare, cea mai măreață faptă a poporului asta  –  reîntregirea țării prin unirea tuturor românilor. Dar cum e să sărbătorim împreună ceva, când, pentru mulți dintre concetățenii noștri, sintagma “Centenarul Marii Uniri rămâne (în continuare) o lozincă? Poate, primul pas ar fi (trebuit să fie) o intensă campanie de mediatizare a evenimentului nu doar prin intermediul emisiunilor radio-tv, dar și prin instalarea unor panouri informative în spațiile publice? În parcuri, stații de mașină, spații comerciale, instituții ale administrației locale? Adică, oriunde, unde majoritatea dintre noi ajunge zi de zi. Ne-am cunoaște, poate, astfel, mai bine istoria; am recunoaște figurile înaintașilor Marii Uniri, am citi (stând la o coadă sau plimbându-ne cu copilul prin parc) câteva amănunte despre evenimentele de acum 100 de ani; am repera, pe hartă, vechile provincii românești. Ne-am pregăti, într-un cuvânt, cu mintea și cu sufletul de o mare sărbătoare.

Pentru că nu de festivism avem nevoie, ci de o lecție de istorieO lecție din care să învățăm că prin voința elitelor, care și-au lăsat la o parte orgoliile de partid, românii s-au unit într-un singur stat; că moștenirea ce ne-a revenit ne obligă pe toți la o atitudine fermă față de tendințele de regionalizare ce prind tot mai mult contur în Europa,  că avem o datorie morală față de toți românii din afară țării, care au nevoie de întreaga noastră susținere pentru a-și păstra cultura și identitatea.

Până la urmă, Centenarul Marii Uniri e pentru (și despre) fiecare dintre noi, atâta timp cât mai suntem un Neam și mai avem o Țară.

OFERTA COMPANIEI EURODIDACTICA

Panouri informativ-interactive de exterior (prevăzute cu coduri QR), rigide, înrămate cu ramă de aluminiu, antivandalizare, dimensiuni 1600x1200mm, pentru a fi expuse în spațiile publice:

  • UNIREA BASARABIEI

  • UNIREA BUCOVINEI

  • UNIREA TRANSILVANIEI, BANATULUI, MARAMUREȘULUI ȘI SATMARELUI

PREȚ: 465 lei (fără TVA)