Cel mai mare hotel din lume contine 3000 de camere
|Pentru prima dată, un străin a intrat în hotelul Ryugyong din Phenian, considerat unul dintre proiectele faraonice ale dinastiei Kim. Clădirea imensă, în formă de piamidă, creează un constrast puternic cu oraşul în care foametea încă face victime.
Jurnalistul britanic care a devenit primul străin care pătrunde în hotel aseamănă clădirea cu „Ministerul Adevărului” din romanul 1984, scris de George Orwell.
Hotelul va fi inaugurat vara viitoare, la 26 de ani de când lucrările de construcţie au fost demarate, pe vremea dictatorului Kim Il-Sung, bunicul actualului lider, Kim Jong-Un.
Proiectul a fost gândit ca o replică în conflictul cu Coreea de Sud şi trebuia să fie inaugurat în 1989, la un an după ce Seulul a găzduit Jocurile Olimpice. Ryugyong înseamnă „Capitala sălciilor”, un nume folosit în trecut pentru Phenian.
Hotelul a fost ridicat rapid, însă lucrările s-au oprit brusc odată cu destrămarea URSS, principalul aliat al Phenianului. Lovitura s-a transformat într-un adevărat dezastru economic pentru Coreea de Nord şi a contribuit la izbucnirea foametei care a ucis 3,5 milioane de oameni.
Şi, cu cât stătea mai mult goală, clădirea era analizată şi ridiculizată de occidentali. Ceea ce trebuia să fie o emblemă a puterii Phenianului a devenit, în schimb, o amintire amară a megalomaniei liderilor nord-coreeni. Publicaţia „Esquire” a numit hotelul „cea mai proastă clădire din istoria omenirii”. Alţii l-au numit simplu „Hotelul Groazei”.
În 2008, după 16 ani în care a rămas în paragină, lucrările au fost reluate – spre surprinderea Vestului.
Structura deficitară de beton a fost consolidată, iar întreg exteriorul a fost îmbrăcat în sticlă, totul cu ajutorul grupului egiptean de investiţii Orascom, care a devenit dezvoltatorul proiectului. În schimb, compania a primit contractul în valoare de 400 de milioane de dolari pentru a înfiinţa o reţea de telefonie mobilă în Coreea de Nord.
Jurnalistul „Daily Mail” care a vizitat hotelul s-a alăturat unui grup de chinezi, susţinând că este un om de afaceri, şi a vizitat Phenianul alături de aceştia. Au plecat cu trenul din oraşul Dandong din nord-estul Chinei. Li s-a spus să-şi lase telefoanele mobile şi laptopurile în China, iar paşapoartele le-au fost reţinute la intrarea în Coreea de Nord. Vizita de patru zile s-a desfăşurat sub control strict: turiştii au văzut doar locuri agreate, care sunt înscrise pe o listă, şi nu au avut voie să facă fotografii.