Cati bani poti face cu un SPA?

Oana Manole spune că marja de profit pentru un centru spa este de 5%-10%, însă poate ajunge şi la 25%-30% în cazul spa-urilor foarte bune. „Anul acesta este mai mult interes pentru deschiderea de spa-uri în România. Cea mai mare cerere este pentru spa-urile în interiorul hotelurilor. Investiţia într-o astfel de facilitate creşte notorietatea brandului şi poate susţine businessul”, a spus Oana Manole, care conduce compania de consultanţă Spa D’Or, înfiinţată în urmă cu opt ani.

Piaţa locală de spa-uri se ridică la 6 milioane de euro şi 140.000 de clienţi. Cele mai multe spa-uri se găsesc în hotelurile de cinci stele, dar sunt şi câteva centre spa independente.
spa

În România mai este mult loc de investiţii în astfel de centre, piaţa fiind la început. La nivel mondial, turismul de wellness, unul dintre cele mai dinamice sectoare, generează 439 miliarde de dolari anual, potrivit unui studiu prezentat la Congresul Global al Turismului de Wellness din New Delhi. Acelaşi studiu, citat de Manole, estimează până în 2017 o creştere a acestei industrii de până la 678,5 miliarde de dolari.

În câteva luni, spune ea, hotelurile Kronwell din Braşov, clasificat la patru stele, şi Ramada din Oradea vor deschide centre spa- Belaqva şi Riserva Spa.

Ea spune că în centrele spa masajul este cel mai solicitat, marja de profit fiind de 90%, fără a se lua în calcul costurile cu oamenii, ci doar cu produsele şi echipamentele. Centrele spa pot face mai atractiv atât un hotel.

Sursa