Casa tub – micro-locuinta de 10 metri patrati propusa pentru criza din Hong Kong

Hong Kong-ul a devenit atat de scump ca arhitectii s-au vazut nevoiti sa devina tot mai inventivi si acum au inceput sa proiecteze locuinte cu suprafete de doar 10 mp din tuburi de beton.

In ultimii 7 ani Hong Kong-ul a ocupat in fiecare an titlul de cel mai scump oras din lume pentru cei care cumpara locuinte, conform unui studiu realizat de Demographia International Housing Affordability. In acest context care nu ii favorizeaza deloc pe cei cu venituri mici si medii, arhitectul James Law, care este stabilit de mai multi ani in Hong Kong, propune ca alternativa mai iefina la apartamentele costisitoare din oras solutia micro-locuintelor. Designul pe care il propune este neobisnuit, insa foarte practic si usor de implementat: este vorba de structuri de locuit amenajate in tevi din beton si dotate cu toate utilitatile intalnite intr-o casa moderna.

sursa foto: James Law Cybertecture

Numite OPod, locuintele tubulare au o suprafata de aproximativ 10 metri patrati (pentru comparatie – un garaj standard are in medie cam 20 de metri patrati).

Firma de arhitectura a lui Law – James Law Cybertecture, a realizat locuinta tubulara din imaginea de mai jos dintr-o teava din beton cu diametrul de 2 metri si jumatate. Aceasta include o canapea extensibila, rafturi, un minifrigider, un cuptor cu microunde si o baie dotata cu dus.

sursa foto: James Law Cybertecture

In prezent designul este doar la nivel de prototip, insa arhitectul si-a anuntat planurile de a vinde astfel de locuinte in curand. Fiecare locuinta tubulara va costa 15.000 de dolari – pret deloc mic, insa mult mai accesibil in comparatie cu 1.8 milioane de $ – cat costa in medie o locuinta noua de aproximativ 55 de metri patrati in Hong Kong.

sursa foto: James Law Cybertecture

In ceea ce priveste plasarea locuintelor, Law a propus instalarea suprapusa a acestora fie in spatiile ramase libere dintre cladirile deja existente, fie in spatii urbane nefolosite sau sub autostrazi. Fiindca fiecare teava din beton cantareste aproximativ 22 de tone, nu au nevoie de alte structuri de sustinere pentru a fi fixate.

sursa foto: James Law Cybertecture