Aparatele de aer conditionat ne pot ajuta in lupta cu incalzirea globala

La sfarsitul anului 2018, a avut loc Conferinta privind schimbarile climatice de la Katowice, COP24, unde o mare parte din discurs privind schimbarile climatice au luat o nota de disperare abjecta. Academia Nationala de Stiinte ne-a atrasa atentia ca ratele actuale de incalzire, comparabile doar cu efectele unui „impact meteorit”, ne vor duce inapoi intr-un climat care precede evolutia oamenilor moderni. Cele mai recente descoperiri ale lui Amory Lovins, om de stiinta principal al RMI, sugereaza o multime de motive pentru a fi sperante; in special, deoarece potentialul de reducere a schimbarilor climatice al eficientei energetice este, de fapt, de cateva ori mai mare si mai ieftin decat se credea anterior. Spre deosebire de energia regenerabila, al carei cost a scazut in ultimul deceniu, eficienta energetica a fost presupusa a costa mai mult, pe masura ce cele mai ieftine metode sunt epuizate. Dar aceasta ipoteza larg raspandita se bazeaza pe teoria economica (vazand eficienta ca pe o resursa in scadere), nu pe practica de inginerie, ceea ce demonstreaza ca adoptarea mai rapida si solutiile integrate pot reduce rapid costurile.

Aparatul de aer conditionat in lupta cu incalzirea globala

Cel mai recent raport al IPCC avertizeaza cu privire la efectele cele mai daunatoare ale schimbarilor climatice – deficitul alimentar sever, incendii, distrugerile masive ale recifurilor de corali, conflictele induse de climat – care se produc mult mai devreme si la un prag de temperatura mai scazut decat sa crezut anterior. Intre timp, a existat o atentie tot mai mare acordata riscului masiv pentru clima, reprezentat de o tehnologie casnica, din ce in ce mai omniprezenta: aparatul de aer conditionat.

Cercetatorii de la Laboratorul National Lawrence Berkeley, Agentia Internationala pentru Energie (IEA) si Institutul Rocky Mountain (RMI) au ajuns la concluzia ca numai aparatele de climatizare de camera – ferestrele tipice si unitatile separate utilizate in majoritatea locuintelor – sunt prevazute pentru peste 130 de gigati GT) a emisiilor de CO2 pana in 2050.

Cladirile, care reprezinta, in mod direct sau indirect, aproape 40% din emisiile de CO2, au de castigat cel mai mult de „designul integrat” – proiectarea sistemelor care utilizeaza energie nu ca si componente izolate, ci ca un intreg.

Citeste continuarea articolului in noul numar Arhispec Magazin!