6% din patronii din Romania sunt din industria hoteluri si restaurante. Cati dintre ei au educatie in domeniu?

În anul 2013, numărul patronilor a fost de 116 mii, din care 68,0% îşi desfăşurau activitatea în întreprinderi mici, cu unul până la cinci
salariaţi.

5,9% din patronii din Romania activeaza in industria hotelurilor si restaurantelor (analiza INS)

Dar cine sunt acesti patroni si care este mare lor problema?

Agentiile de turism cat si furnizorii de tehnologii si echipamente HoReCa se pland de slaba educatie in domeniu a acestor patroni.

„Solicitari in tara avem, dar ma lupt cu lipsa unei educatii a proprietarilor de pensiuni care nu sunt altcineva decat fosti politicieni, oameni care au lucrat in strainatate, si-au strans un ban si si-au deschis pensiune. In Busteni, de exemplu, nicio pensiune nu vrea sa lucreze cu noi pentru ca lucreaza la negru, banii, nu stiu, sunt bagati in buzunarele lor, si atunci imi vine mai usor sa vand pachete in Bulgaria sau Grecia decat in Romania.” a spus Valentin Catargiu, seful agentiei Activ Travel intr-un interviu acordat presei.

Daca ar avea o bagheta magica, primul lucru pe care l-ar schimba la piata hoteliera din Romania  ar fi introducerea obligativitatii studiilor de specialitate pentru hotelieri, la toate nivelurile, dar mai ales la nivel de top decizional. In prezent lucrurile nu stau chiar asa, din pacate, cel putin in practica – asa ne spune intr-un interviu deosebit de interesant domnul Adrian Voinu, fondatorul companiei Arvo Technology, integrator specializat de sisteme IT&C pentru  industria hoteliera.

Cum invatam meserie in domeniu…si de la cine „furam meseria”?

De obicei, lanturile internationale promoveaza cele mai bune practici de management in randul angajatilor…dar si aici vestile sunt negre:

În România, gradul de afiliere la un lanţ internaţional este de doar 7,8% faţă de 22% media europeană. 

646 de noi unitati de cazare (92% din ele pensiuni) au fost anuntate a fi demarate si se afla in diverse faze de construire.

hotelinvest.ro lanseaza in curand primul catalog HoReCa de educare si promovare in piata investitiilor hoteliere. Prin acest instrument hotelinvest.ro intentioneaza sa stranga la un loc expertii horeca care sa contribuie la educarea pietei si promovarea celor mai bune practici din industrie.

Daca sunteti furnizor HoReCa si sunteti interesat de aparitia d-voastra in acest catalog, va invitam sa ne contactati aici.