Analiză: A scăzut numărul de unități de cazare în luna martie

Domeniul HoReCa cunoaște o ușoară scădere a numărului de proiecte în luna martie. Conform datelor monitorizate cu ajutorul singurei asistente virtuale de vânzare la șantiere, VICTA.ro, în martie au fost identificate 238 unități de cazare la nivel național, comparativ cu cele 252 din februarie.

Deși în număr mai mic, proiectele s-au dovedit a fi mai semnificative, având atât suprafețe cât și investiții mai mari. Așadar, acestea ocupă o suprafață de peste 1,59 milioane mp, în timp ce valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 3,61 miliarde RON.

CONSTANȚA – JUDEȚ MAGNET PENTRU UNITĂȚILE DE CAZARE

Județul Constanța revendică și în această analiză titlul de „județ magnet”, reușind să cumuleze un total de 45 unități de cazare în luna martie. La o distanță semnificativă, podiumul este completat de Cluj (17 proiecte) și Brașov (16 proiecte). Iată cum se prezintă situația în toată țara:

PESTE 400 MII MP DE UNITĂȚI DE CAZARE ÎN CONSTANȚA

La categoria suprafețelor alocate pentru unitățile de cazare, județul Constanța își menține poziția fruntașă cu un total de 449 mii mp. De asemenea, suprafețe semnificative regăsim și în Iași (peste 255 mii mp) sau Brașov (peste 244 mii mp).

ÎN CE STADII DE EXECUȚIE SE AFLĂ PROIECTELE ANALIZATE?

Chiar dacă în luna martie nu mai întâlnim investiții în stadii de intenție sau proiectare, majoritatea unităților de cazare se află în stadii incipiente: 148 în autorizare și 21 înainte de execuție. De asemenea, au fost identificate și 34 proiecte în construcție, 21 în amenajare și 13 finalizate.

INVESTIȚII PRIVATE SAU PUBLICE?

Datele analizate cu ajutorul VICTA.ro indică o implicare mai scăzută a statului în acest sector în martie, iar majoritare rămân proiectele private. Mai exact, este vorba despre 213 investiții private și 24 cu finanțare publică.

65 PROIECTE DE DIMENSIUNI MARI

Proiectele de dimensiuni mici se poziționează în această lună în topul intereselor pentru dezvoltatori. Așadar, în februarie au fost identificate 91 investiții mici, 81 de dimensiuni medii și 65 mari.

TOP 3 UNITĂȚI DE CAZARE

La categoria celor mai semnificative proiecte trebuie să amintim Complex aparthotel 2S+P+9E+10E, 564 de apartamente, piscină, spa & fitness, 4 restaurante, market – White Titanic Mamaia. Proiectul cu din Constanța ocupă o suprafață de 41.580 mp și presupune o investiție estimată la 74 milioane lei.

Un alt proiect important este Complex AquaParc Timarina – 2 hoteluri 3 stele si 5 stele, 3 restaurante, sală conferințe și Music Arena din Timiș. Aflat în prezent în autorizare, proiectul presupune o investiție estimată la 138 milioane lei, ocupând o suprafață de 50.000 mp.

Așa cum am menționat anterior, Constanța este principalul județ magnet pentru investitori, oferind un alt proiect semnificativ: Ansamblu hotelier cu 2 imobile în regim de înălțime P+12 și 1 imobil P+15E. Suprafața acestui proiect este de 30 mii mp, iar investiția se ridică la aproximativ 100 milioane lei.

victa.ro