Cifrele turismului medical din Romania

Care este potentialul turismului medical in Romania si cu ce ne comparam?

Iata cateva cifre despre turismul medical din Romania, citate de revista CAPITAL din strudiul Insight Market:

România a atras anul trecut 60.000 de turiști străini care au beneficiat de tratamente mai ieftine cu până la 50% decât în țările lor

Companiile de profil estimează că piața turismului medical ar putea ajunge la aproape 400 milioane de euro în 2015, dublu faţă de acum

Piața turismului medical  crește cu peste 30% pe an

10.000 de români merg anual la tratament în străinătate

Din cei aproximativ două milioane de turişti care vizitează România anual, circa 2%-3% vin și pentru a beneficia de servicii medicale. Majoritatea trec pe la clinicile de chirurgie estetică şi plastică, la cabinetele stomatologice și la spitalele oftalmologice.

Piaţa este dominată de turiştii francezi, germani şi italieni, însă trebuie explicat și înțeles că nu există o statistică exactă în acest sens și că în mare parte sunt români stabiliți de mulți ani în străinătate.

Vedetele turismului medical de la noi sunt serviciile stomatologice.

250 mil. euro a fost în 2013 piața de turism medical, care are perspective de creștere dacă sistemul public şi privat se va implica mai mult în dezvoltarea infrastructurii şi în promovare, arată un raport al Insight Market.

turism medical

CU CE NE COMPARAM?

La nivel global, 400 miliarde de dolari vor fi veniturile aduse de turismul medical (spa&balneo, de bătrânețe, întreținere, etc.) (turismul în total adună cam 1 trilion de dolari, așadar aproape jumătate va fi din turism medical și conex lui)

Studiu de caz – Turcia – relatari oferite de domnul Florin Arjocu (www.drumliber.ro)

Cateva din strategiile Turciei privind turismul medical extrase de Florin Arjocu din  prezentarea turcilor de la #GalaPrestige :
+ au o strategie foarte bine pusă la punct și funcționează.
+ sunt pe locul 5 în lume ca număr de pacienți sosiți în Turcia pentru turism medical, cam 600 000 de persoane – de 10 ori mai mult decat Romania.
+ au un sistem integrat cu toate părțile implicate
+ se laudă că de 90 de ani investesc în partea umană: degeaba ai ultimele dotări și echipamente (vezi Dubai), dacă nu ai și medici, asistenți care să le folosească. Iar ei spun că au medici foarte buni.
+ au un consiliu național care se ocupă doar de asta; în acest consiliu sunt 292 de entități, iar ca stațiune Balneo/Spa trebuie să ai o suprafață minimă de spa pentru a intra în consiliu;
+ au spa-uri și izvoare cu apă caldă dedicate special turismului medical
+ au 62 de spitale certificate internațional (certificări greu de obținut)
+ sute de spitale și centre medicale în total
+ Turkish Airlines oferă o reducere de 15% pentru cei care vin în Turcia la tratamente medicale (trebuie doar o confirmare de la spital că persoana respectivă vine la tratament), oferă reprogramarea zborului gratuită (de oricâte ori, fără limită)
+ poți lua serviciile medicale de la agențiile de turism partenere
+ au birouri pentru turismul medical în cam 60 de țări, dar primesc turiști pe temă medicală din peste 100 de țări