Top 10 cele mai frumoase stadioane din lume inaugurate în 2017

Când vorbim de valoare arhitecturală nu trebuie să ne rezumam doar la clădiri sau statui, pentru că fiecare structură, indiferent de destinaţia ei, contribuie la conturarea identităţii vizuale a unei localităţi. Iar orice oraş dezvoltat ştie că investiţiile în structuri sportive (stadioane, săli polivalente, baze sportive) contribuie la dezvoltarea unui turismului, cresc implicarea comunităţii şi sustin semnificativ o economie sănătoasă.

Aşadar, anual, peste tot în lume sunt inaugurate noi arene sportive, stadioane şi săli de sport cu capacităţi impresionante, tehnologii inovatoare şi valoare arhitecturală mare. Portalul stadiumdb.com urmăreşte an de an cele mai noi investiţii inaugurate şi desemnează clasamentul celor mai frumoase stadioane din lume.  Ne bucură foarte mult că, printre cele mai frumoase stadioane inaugurate în 2017, a fost selectat şi stadionul Ion Oblemenco din Craiova, investiţie de peste 50 de milioane de euro, clasată pe locul 4.

Anul acesta este al 5-lea an consecutiv când stadiumdb.com a realizat clasamentul, care ia în considerare atât voturile publicului care accesează platforma, cât şi opinia unui juriu de experţi din domeniul proiectării de clădiri sportive. Pentru întocmirea topului final au fost selectate 40 de stadioane inaugurate în anul 2017, din care au fost alese în ultimă instanţă 10 finaliste:

Juriul concursului organizat de stadiumdb.com a punctat stadioanele după 3 criterii principale: valoare arhitecturală (maxim 4 puncte), funcţionalitate (maxim 4 puncte) şi inovaţie (maxim 2 puncte), rezultând astfel top-ten-ul de mai jos:

1. Stadionul Luzhniki din Moscova, Rusia

Punctajul cel mai mare la toate cele 3 criterii l-a primit stadionul Luzhniki din Moscova, a cărui reconstrucţie a costat 350 de milioane de euro.

2. U Arena din Paris, Franţa

Locul 2 în clasamentul stadioanelor inagurate în 2017 l-a obtinut U Arena din Paris, proiect în valoare de 360 milioane de euro.

3. Mercedes Benz Arena din Atlanta, SUA

Podiumul a fost completat de Mercedes Benz Arena din Atlanta, SUA care a costat 1,7 miliarde de dolari.

4. Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, România

Dintr-un scor maxim de 10, Stadionul Ion Oblemenco a obtinut un total de 6,98, cu 2.68 de puncte la valoare arhitecturala, 3 puncte pentru functionalitate si 1.3 puncte pentru inovaţie.

Topul stadioanelor a fost supus si votului public, iar rezultatele in urma unui total de 53.083 de voturi au generat un clasament total diferit. Conform votantilor din 106 tari identificate de stadiumdb.com, stadionul Ion Oblemenco ocupa locul 16.

5. Stadionul Slaski din Chorzow, Polonia

6. Stadionul Wanda Metropolitano din Madrid, Spania (aici este programata anul viitor finala Champions League)

7. Stadionul Gaziantep din Gaziantep, Turcia


8. Stadionul Sankt Petersburg, din Petersburg, Rusia


9. Stadionul Yeni Sakarya Ataturk din Sakarya, Turcia


10. Stadionul Samsun 19 Mayis din Samsun, Turcia

Ce stadioane se construiesc în România?

De la începutul anului şi până în prezent, la nivel naţional Victa, singura asistentă de ofertare la şantierele din România, a aflat informaţii noi despre 9 proiecte care implică reabilitarea sau construcţia de la zero de stadioane.
Dintre ele amintim:

  • Reabilitarea stadionului Steaua 2S+P+4E cu capacitate de 30.500 de locuri, Bucuresti
  • Constructia uni stadion si a unei sali polivalente cu 16.000 de locuri in jud. Timis
  • Stadion de atletism P+3E cu capacitate de 5015 locuri in jud. Dolj

Solicită mai multe informaţii despre aceste proiecte.