Temperatura din spațiile de birouri ne poate afecta confortul și productivitatea?

Petrecem peste 8 ore din zi în spațiile de birouri, iar factorii la care suntem expuși ne pot influența sănătatea și confortul zilnic. Pe lângă calitatea aerului, nivelul de zgomot sau cel de iluminare, temperatura este unul dintre parametrii care contribuie constant la bunăstarea și la productivitatea angajaților pe termen lung. Noul studiu realizat de Saint-Gobain dezvăluie date importate despre nivelul de confort termic prezent în birourile din România, dar și soluțiile prin care acesta poate fi îmbunătățit și cu ajutorul cărora ocupanții și utilizatorii acestor clădiri se pot bucura de un mediu de lucru optim și sănătos.

Temperatura din interior afectează performanța

Realizată în 200 de spații de birouri din București, Cluj și Iași, în perioada august-septembrie 2018, cercetarea Saint-Gobain a colectat date importante asupra parametrilor de confort. Cu ajutorul aplicației mobile MC 350 și a dispozitivului de măsurare a nivelului de confort cu același nume s-au monitorizat și analizat date referitoare la parametrii de confort: temperatură, iluminare, umiditate și zgomot.

Conform datelor obținute, temperatura medie înregistrată atinge valoarea de  27.4°C, fiind  considerată de ocupanții clădirii temperatura  potrivită. Însă, Normativul de Proiectare a spațiilor din România arată că temperaturile optime pentru ambientul interior, ce asigură confortul persoanelor aflate în aceste spații, ating un nivel superior recomandat de 27°C. În plus, un studiu recent internațional (Lan L. Wargocki P. Wyon DP. Lian Z. (2011)) arată  faptul că performanța ocupanților poate scădea cu -6%  la o temperatură de 30°C și cu –4% la cea de 15°C.

Cum putem îmbunătăți nivelul de confort termic?

La Saint-Gobain, crearea soluțiilor pentru creșterea confortului și a bunăstării oamenilor, dar, mai ales, a viitorului comun fac parte din misiunea companiei. Pe lângă performanță, siguranță și  sustenabilitate, confortul tuturor este un criteriu important în dezvoltarea materialelor si soluțiilor pentru  construcții.

Pentru asigurarea unui mediu interior confortabil și a unei temperaturi optime, Saint-Gobain oferă cele mai bune soluții de proiectare pentru izolare-anvelopare, atât pentru pereți, plafoane, cât și pentru acoperișuri.

Autor: Saint-Gobain South Africa

Credit: Saint-Gobain South Africa

Printre acestea se numără vata minerală Isover PLANT sau Isover PLC NT ce contribuie la termoizolarea fațadelor ventilate. Pe timpul sezonului rece, aceste produse asigură un nivel scăzut al pierderilor de căldură prin pereți și, de asemenea, reduc cheltuielile pentru încălzire, în timp ce vara le diminuează pe cele pentru răcire. Pe lângă aceste avantaje, soluțiile Isover au grosimi și greutăți reduse, măresc considerabil durata de viață a clădirii, asigură o bună izolare acustică, dar și un grad înalt de siguranță în caz de incendiu.

Credit: www.isover.ro

Hidroizolația flexibilă bicomponentă  WEBERTEC  HYDROPROTECT permite o bună protecție a placărilor ceramice. Fie că vorbim de terase, subsoluri, garaje sau de băi și bucătării, soluția Weber asigură o etanșare perfectă a suprafețelor minerale ce sunt supuse umidității și acțiunii permanente a apei. Astfel, în cazul temperaturilor de -20°C, rezistența este sporită și se pot evita atât apariția fisurilor de până la 1.5 mm, cât și apariția igrasiei și mucegaiului, acestea din urmă putând genera probleme de sănătate.

Credit: ©Saint-Gobain

Nu în ultimul rând, birourile situate în mansardă pot beneficia de o izolare termică eficientă și de controlul umidității, cu ajutorul Isover UNIROLL PLUS și al membranei climatice inteligente VARIO® KM DUPLEX. Aceasta din urmă, pe lângă protecția pe care o asigură lemnului din structura acoperișului, acționează iarna ca o barieră împotriva apariției umidității,  în timp ce vara, fiind permeabilă, păstrează o funcționare optimă a sistemului de izolație. În plus, combinate, aceste soluții oferă ocupanților clădirii un confort termic și acustic sporite, un mediu interior sănătos și o protecție eficientă în cazul incendiilor.

Așadar, soluțiile performante marca Saint-Gobain contribuie eficient la asigurarea nivelului optim de confort termic și la sănătatea, confortul și bunăstarea ocupanților clădirilor de birouri.

Tu te-ai întrebat care este temperatura  optimă pentru spațiul în care lucrezi?
Completează formularul de mai jos pentru mai multe informații: