Stadionul de 52 milioane de euro din Craiova: locul 4 in topul celor mai frumoase stadioane din lume

Intr-un clasament in care au fost luate in considerare 40 de stadioane inaugurate in 2017, stadionul Ion Oblemenco din Craiova, in care s-au investit 52 de milioane de euro, a ocupat locul al 4-lea, depasind inclusiv stadionul Wanda Metropolitano din Madrid, unde este programata anul viitor finala Champions League.

foto: Viorel Plesca | Dico si Tiganas

Juriul concursului organizat de stadiumdb.com a fost format din arhitecti specializati in constructii sportive care au punctat stadioanele dupa 3 criterii principale: valoare arhitecturala, functionalitate si inovatie.

Punctajul cel mai mare la toate cele 3 criterii l-a primit stadionul Lujniki din Moscova, a carui reconstructie a costat 350 de milioane de euro. Locul 2 in clasamentul stadioanelor inagurate in 2017 l-a obtinut U Arena din Paris, proiect in valoare de 360 milioane de euro, in timp ce podiumul a fost completat de Mercedes Benz Arena din Atlanta SUA care a costat 1,7 miliarde de dolari.

Dintr-un scor maxim de 10, Stadionul Ion Oblemenco a obtinut un total de 6,98, cu 2.68 de puncte la valoare arhitecturala, 3 puncte pentru functionalitate si 1.3 puncte pentru inovatie.

Topul stadioanelor a fost supus si votului public, iar rezultatele in urma unui total de 53.083 de voturi au generat un clasament total diferit. Conform votantilor din 106 tari identificate de stadiumdb.com, stadionul Ion Oblemenco ocupa locul 16.

Clasamentul complet il gasiti aici.

Stadionul Ion Oblemenco a fost construit intre 2015 si 2017 pe locul fostului stadion cu acelasi nume care a fost demolat pentru a face posibila ridicarea acestei investitii gigant cu o capacitate de aproape 31.000 de locuri.

Ce stadioane se construiesc in Romania?

De la inceputul anului si pana in prezent, la nivel national Victa, singura asistenta de ofertare la santierele din Romania, a aflat informatii noi despre 9 proiecte care implica reabilitarea sau constructia de la zero de stadioane.
Dintre ele amintim:

  • Reabilitarea stadionului Steaua 2S+P+4E cu capacitate de 30.500 de locuri, Bucuresti
  • Constructia uni stadion si a unei sali polivalente cu 16.000 de locuri in jud. Timis
  • Stadion de atletism P+3E cu capacitate de 5015 locuri in jud. Dolj

Solicita mai multe informatii despre aceste proiecte.