Industria construcțiilor își îndreaptă atenția spre un nou trend: clădirile verzi

„Locuința verde”, „locuința net zero” sau „locuința pasivă” – acești 3 termeni au devenit în ultima perioadă tot mai des menționați de către specialiștii în construcții și par că vor defini în curând activitatea multor dezvoltatori, mai ales din domeniul rezidențial. Conform legislației europene în vigoare, începând cu anul 2020 toate construcțiile rezidențiale noi vor necesita un consum energetic aproape egal cu zero.

Influențați de aceste noi norme și de dorința de a se alinia trendului mondial, dezvoltatorii apelează tot mai des la soluțiile verzi, care le oferă oportunitatea de a îmbunătăți eficiența energetică și de a respecta diferite criterii de sustenabilitate. Astfel, costurile de trai devin mai mici, iar durata de viață a construcției propriu-zise crește proporțional.

Conform unui studiu realizat la nivelul Statelor Unite ale Americii, în 2017 17% din cei care au investit în domeniul rezidențial au ales materiale de construcții verzi, în timp ce 11% au fost implicați în proiecte de tip „construcții rezidențiale verzi”. Aceste procente sunt așteptate să crească considerabil până în 2022. Astfel, se estimează că interesul investitorilor pentru aceste soluții va crește la 28% în ceea ce privesc proiectele noi.

În România monitorizarea și promovarea construcțiilor de acest tip sunt realizate de asociația Romania Green Building Council. Conform misiunii organizației, aceștia promovează responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică pe durata ciclului de viață a unei clădiri (de la faza de design, construcție și până la operare și deconstruire).

Care sunt cele mai verzi construcții din România în momentul de față?

Potrivit aceleiași asociații, în România avem în prezent un număr considerabil de proiecte care respectă standardele unei clădiri verzi, cele mai multe investiții fiind concentrate în zona de Vest, Centru și București-Ilfov. Cluj-Napoca se mândrește cu Transylvania College și Amera Tower, în timp ce în Timișoara se remarcă City Business Centre, o investiție ce ocupă o suprafață desfășurată de 40.000mp. Capitala reușește în momentul de față să înregistreze cel mai ridicat număr de investiții verzi, potrivit Romania Green Building Council. Astfel aici reamintim: Olympia Tower, River View Place sau CRYSTAL Tower Business Center. Pentru lista completă puteți accesa acest link.

Ești interesat să descoperi cele mai noi investiții anunțate în piața construcțiilor? Solicită acum un demo GRATUIT la singura asistentă virtuală de vânzare la șantiere: VICTA!