Renovare și redefinire: Proiectul de modernizare a Muzeului Copiilor din Iași

În cadrul unui moment crucial pentru comunitatea locală, proiectul de modernizare a Muzeului Copiilor din Iași atinge etapa decisivă. Membrii Consiliului Local vor vota pentru aprobarea sau respingerea planului urbanistic propus de către Ateneul Național, având ca obiectiv transformarea Casei Buicliu din Pacurari într-un spațiu modern și funcțional.

Clădirea în cauză, o remarcabilă creație arhitectonică datând din secolul al XIX-lea și înscrisă în patrimoniul istoric, se află în prezent în stare de ruină, lipsită de o destinație clară încă din 2017. Proiectul ambițios propune nu doar restaurarea, ci și consolidarea și extinderea clădirii pentru a-i reda strălucirea și valoarea istorică. Eliminarea elementelor adiționale, considerate intruzive pentru armonia stilistică, reprezintă o prioritate esențială în această inițiativă de revitalizare.

În cazul în care planul urbanistic zonal primește aprobarea necesară, Ateneul Național are posibilitatea de a depune documentația pentru obținerea autorizației de construire. Viabilitatea proiectului depinde apoi de resursele financiare disponibile, iar organizarea licitației pentru lucrări va constitui un pas important în implementarea acestui proiect ambițios.

De menționat că, deși estimarea inițială de costuri în 2019 era de un milion de euro, proiectul a suferit modificări ulterioare care ar putea conduce la o creștere a necesarului de fonduri. Comunitatea locală așteaptă cu nerăbdare să vadă cum evoluează această inițiativă, conștientă de impactul semnificativ pe care Muzeul Copiilor îl va avea în viața culturală și educațională a orașului.

SURSA ARTICOL