Reabilitarea ansamblurilor culturale din județul Bihor prin fonduri europene

În cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, spațiile din ansamblul cultural Vulturul Negru, cunoscute sub denumirea fostului cinematograf Libertatea și situate în Piața Unirii nr. 2-4 din Oradea, vor fi reabilitate cu fonduri europene. Acestea se află într-o stare avansată de degradare, iar proiectul a fost depus pentru finanțare.

Clădirea ansamblului cultural Vulturul Negru este un monument istoric situat în Centrul Istoric Oradea și este clasată în Lista Monumentelor Istorice 2010. O parte din această clădire este alipită de clădirea Arborele Verde de pe strada Vasile Alecsandri, fiind conectată prin Pasajul Vulturul Negru. Proprietatea spațiilor fostului cinematograf, care va fi subiectul acestei investiții, aparține municipiului Oradea.

Prin acest proiect, două săli destinate evenimentelor culturale vor fi funcționalizate, punându-se la dispoziție 553 de locuri în săli de spectacole (408 în sala mare și 145 în sala mică). De asemenea, va fi amenajat un spațiu muzeal pentru expunerea istoriei clădirii-monument. Ansamblul cultural reabilitat va găzdui activități culturale variate, precum spectacole de teatru, concerte, cinema, prezentări și sala de dans.

Reabilitarea va implica consolidarea și restaurarea suprafețelor, restaurarea componentelor artistice, înlocuirea instalațiilor sanitare, termice, de ventilație și a instalațiilor de stingere a incendiilor, precum și reabilitarea instalațiilor electrice. Valoarea totală a investiției este de 46 de milioane de lei (cu TVA inclus), iar durata de execuție a lucrărilor este estimată la 24 de luni. Acest proiect reprezintă o oportunitate de a restaura și conserva un monument istoric de interes național și de a revitaliza spațiile culturale din Oradea.

Peste 159 milioane de lei investiți în proiecte culturale din județul Bihor

Conform analizei realizate de Victa în ultimul an, în România se derulează peste 14 proiecte în sectorul cultural, cu o investitie estimată la peste 159 milioane lei, din fonduri publice.

Această investiție cuprinde spațiile culturale care sunt supuse procesului de restaurare și modernizare, precum, cinema, cazino, săli polivalente, muzee, teatre, galerii de artă, clădiri de patrimoniu și monumente.

Harta celor 14 de spații culturale aflate în proces de conservare și restaurare în Bihor:

Pentru informații actualizate și detalii specifice despre proiectele curente de construcție, consultă Victa.ro – asistenta ta virtuală de ofertare la șantiere.

Sursa articol: https://constructfocus.ro/ și https://victa.ro/