Potentialul lifturilor valorificat in 10 designuri si solutii geniale

Cand au fost inventate, lifturile au fost apreciate instant pentru utilitatea lor de a transporta cu usurinta si in siguranta persoane si obiecte de la un nivel la altul, insa pentru mult timp, potentialul lor in materie de design nu a fost exploatat deloc.

Un prim pas in aceasta directie a fost facut in 1956, odata cu inventarea liftului panoramic. Din dorinta de a instala un lift suplimentar care sa vina in beneficiul oaspetilor, celebrul Hotel Cortez din San Diego a ajuns, dintr-o intamplare, recipientul primului lift panoramic din lume. Ideea omului de serviciu de a instala liftul in partea exterioara a hotelului, pentru a scapa de mizeria produsa de instalarea lui in interior a dus la inventia liftului panoramic.

sursa foto: pinterest

Acum lifturi panoramice exista peste tot in lume, in unele cladiri acestea fiind adevarate atractii turistice. Insa creativitatea nu are limite, iar arhitectii si mintile sclipitoare din design au mai venit cu idei geniale care nu numai au imbunatatit experienta calatoriilor cu liftul, dar au si crescut gradul de siguranta si confort pe care acestea il ofera:

1. Turul cu liftul din cadrul World Trade Center proiecteaza in interior istoria arhitecturala a New York-ului

2. Lifturile dotate cu butoane aditionale in partea inferioara pot aduce un plus de confort dar s-ar putea dovedi salvatoare de vieti in caz de urgenta.

3. Liftul de la acvariul din Berlin, Germania, care traverseza un bazin cilindric in care inoata o varietate de specii de pesti ofera vizitatorilor o priveliste memorabila


4. Lifturi mascate intr-un centru de ingrijire varstnici. Deoarece multi sufera de tulburari de memorie, dementa sau Ahlzeimer si au deseori impulsul de a parasi locul, mascarea lifturilor este o solutie eficienta dar si estetica.

5. Un semn care clarifica sarcina maxima suportata de lift cu analogii amuzante, pornind de la 1000 km, echivalentul a 13 persoane de greutate medie si ajungand la 5 lei de mare sau 200 de pisici, poate destinde si cele mai anxioase persoane

6. Un lift decorat cu un peisaj minunat de iarna, care te telepoteaza in sezonul rece chiar si atunci cand afara nu este zapada

7. Un lift cu mini-canapea inauntru asigura un plus de confort in timpul scurtei calatorii

8. Lifturile futuriste plasate in muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, Germania 

9. Liftul cu buton de shuffle. Pentru ca nu conteaza destinatia, ci calatoria

10. Am lasat pentru final lifturile cu design nerecomandat cardiacilor. Dar recomandate celor care vor sa traiasca iluzua unei senzatii tari, in maxima siguranta.