Modificări legislative pentru protejarea patrimoniului construit al României
|Într-un demers legislativ menit să protejeze patrimoniul construit al țării, un grup de 38 de parlamentari AUR au propus recent amendamente la Legile nr. 50/1991 și nr. 350/2001, în anticiparea Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor.
Obiectivul principal al propunerilor este impunerea de condiții riguroase pentru autorizarea construcțiilor noi în locul imobilelor istorice sau monumentelor demolate. Potrivit inițiatorilor proiectului, noua construcție ar trebui să respecte stilul arhitectural specific zonei respective și să nu afecteze aspectul istoric al zonei.
Un aspect semnalat de către parlamentarii AUR este lipsa diferențelor clare între domeniul construcțiilor și cel al protejării imobilelor istorice în legislație. Această lacună ar limita capacitatea organismelor sociale de a interveni și acționa pentru salvarea imobilelor istorice în fața demolarilor sau degradărilor abuzive.
Printre modificările propuse se regăsesc și termene clare pentru formularea plângerilor prealabile și cererilor de anulare sau suspendare. Inițiatorii proiectului au subliniat importanța unei intervenții rapide și eficiente în astfel de situații, pentru a preveni distrugerea ireversibilă a patrimoniului construit.
De asemenea, proiectul propune sancțiuni mai dure pentru cei care încalcă regulile impuse în domeniul construcțiilor și protejării patrimoniului. Execuția fără autorizație, continuarea lucrărilor după dispunerea opririi acestora și întocmirea de documentații tehnice neautorizate ar fi considerate infracțiuni, sancționate cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
Un aspect remarcabil al propunerii legislative este pedeapsa prevăzută în cazul construcțiilor care duc la desființarea totală sau parțială a imobilelor istorice. Potrivit proiectului, cei găsiți vinovați ar putea fi condamnați la închisoare de la 1 la 3 ani pentru primele două infracțiuni menționate.
Aceste modificări legislative vin în contextul așteptării Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, iar parlamentarii AUR speră că propunerile lor vor aduce îmbunătățiri semnificative în protejarea și conservarea patrimoniului arhitectural și istoric al țării.
Pentru informații actualizate și detalii specifice despre proiectele curente de reabilitare a clădirilor ce fac parte din patrimoniul național, consultă Victa.ro