Ministerul Culturii alocă un buget de 80 milioane de euro Operei Naționale Române Iași
|În bugetul Ministerului Culturii pe anul 2024, se anunță o majorare substanțială a investiției destinate construirii noului sediu al Operei Naționale Române Iași. Potrivit informațiilor, valoarea proiectului va fi crescută de la 15 milioane euro la impresionanta sumă de 80 milioane euro. Guvernul s-a angajat să alocate aproximativ 65 milioane euro din fonduri guvernamentale pentru acest scop.
Locația aleasă pentru noul sediu este în Copou, pe un teren generos de 12.000 mp, pus la dispoziție de către Consiliul Județean, după ce Primăria Iași nu a reușit să identifice o suprafață potrivită. Acest amplasament se află în apropierea clădirii administrative a ApaVital, a unor spații de birouri ale operatorului și a unui rezervor de apă. În prezent, pe teren se găsește o construcție cu regim mic de înălțime, utilizată pentru depozitarea arhivei ApaVital.
Calendarul de implementare stabilește că în anul 2024 se va aloca suma suplimentară de 65 milioane euro din fonduri guvernamentale. Acest pas este urmat de emiterea unei hotărâri de guvern pentru transferul terenului din Copou de la Consiliul Județean și preluarea juridică a suprafeței. Tot în acest an se va demara licitația pentru contractarea serviciilor de proiectare și se va elabora în mare parte documentația tehnică.
Perspectiva pentru perioada 2025-2027 include finalizarea proiectării, lansarea licitației pentru lucrări, derularea contractului de lucrări și, în cele din urmă, finalizarea investiției. De menționat că proiectul pentru construirea noului sediu al Operei Iași a fost inițiat în 2018, iar întârzierea în implementare a fost generată de dificultățile întâmpinate în identificarea unui teren adecvat.
În prezent, Opera Națională Română din Iași își desfășoară activitatea, ca instituție publică, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, în clădirea Teatrului Național, construit în 1896, după un proiect al arhitecților austrieci Fellner și Helmer, cei care au proiectat și operele din Viena, Zurich, Odesa, Zagreb, Cluj, etc.