Jumatate din restaurantele din Romania sunt in pericol

Mai mult de jumătate din restaurantele din România nu sunt profitabile, din cauza scăderii consumului, iar aproximativ 50.000 de angajaţi riscă să-şi piardă locurile de muncă dacă acestea se închid, a declarat luni într-o conferinţă Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism.

„Cel puţin 50% din restaurantele din România nu merg în profit în momentul acesta. Sunt 50.000 de angajaţi care au probleme. Gândiţi-vă că Oltchim are doar 3.000 de oameni”, a spus Murad.

El afirmă că statul trebuie să vină în sprijinul mediului privat, iar operatorii au mai multe revendicări foarte clare, pe care le vor adresa următorului guvern, pentru a nu se considera campanie electorală.

„Nu aş vrea să facem ceva acum care să nu fie considerat fair-play. Dar cum se instalează noul guvern, îi vom solicita introducerea tichetelor de vacanţă şi TVA la alimentaţie publică redus de la 24% la 9%. După alegeri, dacă nu se vor rezolva aceste probleme, vom intra mai întâi în grevă japoneză pentru o oră. Toate hotelurile membre FPTR nu vor caza pe nimeni timp de o oră, după care vor urma alte măsuri, dacă va fi necesar”, a adăugat preşedintele federaţiei.

El a arătat că hotelierii au păstrat în ultimii patru ani aceleaşi preţuri sau chiar le-au scăzut, cu toate că utilităţile şi taxele s-au majorat.

„Creşterea de tarife nu este o măsură, pentru că şi aşa consumul este mic. Noi suntem prinşi la mijloc – pe de o parte statul şi taxele, iar de partea cealaltă consumatorul, care nu mai are posibilităţi”, a adăugat Murad.

Preşedintele FPTR a mai afirmat că le-a transmis reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului că dacă nu vor fi atenţi la acest sector, se vor întâlni, poate, peste un an-doi, nu cu hotelierii sau cu patronatele din domeniu, ci cu bancherii, „pentru că jumătate dintre hoteluri vor ajunge pe mâna băncilor”.

Sursa

Tags:Add a Comment