Interviu FairSoft: Abilitatea de a lucra cu cel puțin un sistem CAD – esențială pentru dobândirea statutului de specialist în proiectare

FairSoft oferă din 2004 soluții de proiectare asistate de calculator dedicate pieței românești. În calitate de reprezentant oficial pentru România al companiei belgiene Bricsys, precum și al mai multor companii care dezvoltă aplicații pe platforma BricsCAD, Fairsoft asistă arhitecții și proiectanții prin programe precum SketchUp – cel mai prietenos program de modelare 3D din lume și versiunea cea mai nouă a sistemului CAD BricsCAD, disponibilă în limba română.

Despre cum îi ajută softurile de proiectare pe specialiști, ce trăsături ar trebuie să caracterizeze un adevărat specialist în arhitectură și proiectare, dar și la ce nivel se situează România în acest domeniu am discutat cu dl. Dan Căsuță, Sales Manager al companiei FairSoft, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru IBC Focus.

Care sunt avantajele pe care le oferiți față de ce oferă concurența dvs?

Față de toate celelalte programe CAD bazate pe DWG de pe piața românească, BricsCAD oferă o productivitate sporită, actualizări frecvente, un suport tehnic puternic prin echipa de programare a producătorului și suport pentru aplicațiile terțe părți, totul la un preț rezonabil, cu soluții de licențiere flexibile – perpetue sau închiriere. Clienții pot alege, nu sunt obligați să intre într-un sistem de licențiere rigid.

Nu trebuie să uităm faptul că BricsCAD este printre singurele programe CAD bazate pe DWG (dacă nu singurul) care este localizat în limba română. Astfel, chiar și proiectanții care nu stăpânesc limba engleză foarte bine, pot să utilizeze un CAD nativ DWG.

Un alt avantaj al licențierii BricsCAD este legat de sistemul de operare. BricsCAD este disponibil pentru Windows, Linux și MAC. Cheia de licență este unică pentru toate cele trei sisteme de operare – din nou, un concept unic pe piața CAD.

BricsCAD rămâne deci un software CAD ce poate fi achiziționat perpetuu sau închiriat, dar această opțiune va rămâne doar a clientului. Nu obligăm pe nimeni să aleagă doar o singură opțiune de licențiere.

Ce industrie acoperă soluțiile dvs și cine sunt de fapt clienții pe care îi targetați?

Piața CAD bazată pe DWG este foarte mare. Vorbim aici despre arhitecți, constructori, topografi, dar și industria constructoare de mașini. Astfel, avem soluții potrivite pentru toate genurile de companii: companiile mici pot opta pentru licențierea singulară sau de rețea, iar companiilor mari și chiar multinaționalelor le venim în întâmpinare, pe lângă celelalte două soluții generale, cu licențierea de Volum.

Pentru arhitecți și constructori aducem alături de BricsCAD, modulul BIM, BricsCAD 24/7 și multe alte aplicații terțe. Piața cadastrală este acoperită de cele două module dedicate, dezvoltate de producători români (Topograph și TopoLT). Industria mecanică poate folosi BricsCAD Platinum, produsul de vârf Bricsys, ce utilizează constrângeri 2D/ 3D, modelare ansamblu și o mare bibliotecă de componente mecanice alături de Sheet Metal – pentru proiectarea produselor din tablă.

Cum ușurează munca proiectantului soluțiile oferite de dvs?

În acest moment, ne mândrim cu un concept unic: proiectantul poate pleca de la o idee, pe care o schițează 3D în BricsCAD Shape – program gratuit, apoi poate trece modelul schițat 3D în BricsCAD și apoi catre BIM. Totul în același format de fișier – DWG – standard în industrie. Cu modulul opțional BricsCAD Communicator, utilizatorul poate schimba date CAD de mare calitate între formatele importante CAD. Pentru inginerii mecanici, BricsCAD vine cu Sheet Metal – modulul opțional pentru lucrul cu table metalice.

Ce mai oferim pe lângă toate acestea? Posibilitatea de a lucra în nor cu Bricsys 24/7. Acest sistem oferă un management sigur și simplu al documentelor. Acestea pot fi accesate de oriunde, pe orice dispozitiv, asigurând o colaborare perfectă între toți cei implicați.

Iată cum, Bricsys a reușit să pună la punct un flux de proiectare complet. Plecând de la o simplă schiță 3D realizată cu ajutorul BricsCAD Shape sau importând un model 3D deja existent utilizând BricsCAD Communicator, trecând apoi prin toate etapele proiectării asistate de calculator clasice cu BricsCAD Classic/Pro sau Platinum, utilizând apoi avantajele BIM sau Sheet Metal și apoi urmărind reviziile și stadiul șantierului cu Bricsys 24/7 ce asigură circuitul faptic al tuturor documentelor generate într-un anumit proiect. Totul într-un singur mediu, interconectat.

Dacă ar fi să alegeți, care ar fi top 3 trăsături de bază pe care un proiectant ar trebui să le aibă pentru a fi încadrat ca și specialist?

Este o întrebare foarte grea, deoarece niciodată nu putem spune că am învățat tot. Aș putea însă sugera căteva calități: cunoștințele avansate de elaborare a proiectului, abilități avansate de lucru calculatorul și software-uri și nu în ultimul rând abilitatea de a-și organiza timpul. De ce am ales aceste trei calități?

Prima este, cred, evidentă. Pentru a doua, nu mai putem vorbi despre proiectare neasistată de calculator. Așadar, abilitatea de a lucra cu cel puțin un sistem CAD este esențială pentru dobândirea unui statut de specialist. Lucrul eficient cu un program CAD este legat întotdeauna de numărul de ore lucrate efectiv. Aș putea spune că putem vorbi de stăpânirea unui program la un nivel productiv, de abia după cel puțin 2000 de ore de proiectare cu acel software. A treia abilitate este de asemenea extrem de importantă și afectează puternic celelalte două cerințe anterioare prin eficientizarea fluxului.

Din perspectiva opusă, ce considerați că le lipsește proiectanților în momentul de față în România?

Cred că sistemul educațional din România se bazează foarte mult pe partea teoretică, lăsând partea practică pe un plan secundar. In vremea comunismului, acest minus era acoperit foarte rapid în primii 2-5 ani după terminarea facultății și alocarea în cadrul unei companii. Exista o perioadă de stagiatură, care acoperea foarte bine materiile practice. Din păcate, acest sistem nu mai funcționează la fel de bine în momentul de față.

Cum sprijiniți dvs dezvoltarea domeniului pe care îl reprezentați?

Încercăm prin toate mijloacele să atragem și să sprijinim dezvoltatori de aplicații români care să își porteze programele pe platforma BricsCAD. Astfel, la sugestia noastră de acum aproape 10 ani, Bricsys a creat pe pagina sa web un spațiu dedicat dezvoltatorilor de aplicații. Oricine are o aplicație portată pe BricsCAD o poate prezenta gratuit în acel colț. Încercăm să contactăm dezvoltatori care nu au auzit de BricsCAD și îi ajutăm să își porteze aplicația pe BricsCAD. Colaborăm cu dezvoltatori de programe bazate pe BricsCAD din mai multe țări, printre care și doi dezvoltatori români a două programe de topografie de succes: Topograph și TopoLT.

Încurajam folosirea softului în scop educațional. Astfel, avem încheiate parteneriate cu Universități si Licee. Mai mult decât atât, orice utilizator care foloseste BricsCAD poate primi gratuit chei de utilizare în scop educațional.

Ce planuri aveți în derulare în momentul de față și ce idei doriți să puneți în aplicare în perioada imediat următoare?

În derulare ar fi traducerea în română a fișierului Help BricsCAD. Suntem foarte aproape, și sperăm că noua variantă în română – BricsCAD V19, care va apărea în toamna acestui an, să aibă și fișierul Help în limba română. Pe viitor vom căuta să punem la punct un sistem de training cât mai aproape de utilizatorul final. Dorim să atragem cât mai mulți dezvoltatori români CAD pentru a dezvolta pe platforma BricsCAD.

Care sunt sfaturile omului de afaceri Dan Căsuță pentru tinerii aflați la început de drum în acest domeniu?

Aveți o idee? Dezvoltați-o! Pentru a porni la drum trebuie doar un pic de curaj și o minimă investiție.  Apoi, cel puțin doi ani trebuie să alergați, să vă faceți cunoscuți și să urmăriți ținta propusă. Aveți răbdare, rezultatele vor veni cu siguranță. Nu vă așteptați să aveți succes imediat, însă veți avea în timp dacă sunteți consecvenți. Ai reușit, Continuă! Nu ai reușit, Continuă!

La nivel de inovație și evoluție, cât este de ușor să țineți pasul având în vedere că furnizați soluții asistate de calculator, care sunt în mod direct afectate de schimbări de tehnologie și software?

Adevărat, lumea CAD se dezvoltă foarte repede. Trebuie să realizăm faptul că evoluția CAD a fost rapidă: în anii ´80´90 dispuneam de programe vectorizate de desenare 2D. Apoi a apărut modelarea 3D. Anii 2000 au venit cu popularizarea parametrizării, iar mai recent a apărut BIM și managerierea de proiecte în nor. Uitându-ne înapoi în timp, știm că următorul avans tehnologic/software este mai aproape decât ne închipuim. Observ cu plăcere faptul că BricsCAD este la zi cu avansul tehnologic. Mai mult, BricsCAD a reușit introducerea modelării 3D parametrizate în cadrul unei platforme bazate pe DWG – fapt de mare însemnătate pentru industrie și a venit cu o noutate – recunoașterea intenției de proiectare, un instrument unic în lumea CAD. Astfel, am realizat cu bucurie faptul că BricsCAD nu este doar un dezvoltator de tehnologie CAD, ci un deschizător de drumuri în acest domeniu, un program care inovează și introduce noi concepte. Fiecare ediție BricsCAD a adus ceva nou. Sper ca și cititorii dvs. să ne fie alături și să descopere în toamna aceasta noul BricsCAD V19 – ce va adăuga cu siguranță o nouă caracteristică inovativă lumii CAD.

Din experiența de până acum, cu câți pași în fața noastră e occidentul în momentul de față în ceea ce privește piața construcțiilor?

Când vorbim de occident, vorbim de longevitatea unor afaceri, de maturitatea unui sistem capitalist. Să nu uităm nici faptul că modernizarea mediului economic și industrial românesc a început de abia la sfârșitul secolului ´XIX, adică cu peste 200 de ani după occident. Perioada comunistă a adus tehnologie și deschidere în anii ´70, însă apoi ne-am oprit. Poate partea mai grea a fost lipsa în momentul ´90 a unor mari familii de industriași sau manageri cu experiență în această nouă lume capitalistă.  Noi suntem, chiar după aproape 30 de ani de la modificarea sistemului economic și politic, încă pe drumul de început al unui sistem economic adaptat realității actuale.

Companiile occidentale sunt mature, au toate procedurile puse la punct, noi acum le dezvoltăm. Aici însă poate fi și un avantaj, unele companii românești având potențialul de a deveni mai flexibile, scurcircuitând unele proceduri complicate care există acum în vest. Părerea mea este ca vom avea nevoie de minim 2 generații pentru a putea ajunge la o maturitate a companiilor și a unor manageri nativi competenți, neancorați în anii ´80. De ce două generații? Companiile românești vor trebui supuse unui test darwinistic : vor dispărea cele ce nu vor reuși să producă generații următoare de administratori/patroni serioși și competenți, iar cele care vor reuși acest lucru vor începe să devină cu adevărat branduri cunoscute în lume. Acest proces a început deja prin prima schimbare de generație.

Însă, până la urmă, dacă am compara companiile occidentale cu megafauna de succes a Jurassicului…putem spera că micile companii românești, aflate încă la început de drum, reprezintă minusculele mamifere din acele timpuri. Așadar, ca să terminăm cu o nota comică: avem nevoie doar de suficient timp sau de un meteorit.