Iași: Cum a evoluat piața construcției de hoteluri în ultimul an?

Potrivit analizei IBC Focus asupra industriei construcțiilor în 2020, domeniul Hotel & Relaxare a înregistrat o creștere de 10,25 puncte procentuale în anul pandemiei. Așadar, datele analizate cu ajutorul singurei asistente virtuale de vânzare la șantiere, VICTA.ro, arată un total de 3668 proiecte din acest domeniu în 2020, comparativ cu cele 3327 identificate în 2019.

Câte proiecte din domeniul Hotel & Relaxare au fost monitorizate în Iași?

Conform VICTA.ro, în ultimele 12 luni au fost monitorizate 120 de proiecte din domeniul Hotel & Relaxare pe teritoriul județului Iași. În total, șantierele se întind pe o suprafață de peste 630 mii mp, iar valoarea investițiilor atinge suma estimată de 1,97 miliarde RON.

Segmentarea proiectelor pe subdomenii

Cele mai multe investiții identificate în Iași sunt unități de cazare (39) și spații de agrement-sală sport, club, carting, distracție (36). De asemenea, au fost identificate și 18 proiecte de tip agremenet (ștrand, piscină, locuri de joacă), 15 proiecte de tip Food & Drinks, 4 centre de relaxare, 15 muzee, teatre, galerii și un proiect de tip Expoziții și Conferințe.

Top 3 investiții în funcție de suprafață
  • Complex rezidențial: 5 imobile de locuințe colective, restaurant pe 2 niveluri și terenuri sportive rooftop, S+P+Mz+11E, 3 corpuri P+1E- spații de birouri, spații comerciale, 1300 de apartamente, 1 clădire parking suprateran cu 1300 de locuri de parcare – Poitiers Towers 

Proiectul se întinde pe o suprafață de 117.000 mp, iar valoarea investiției atinge suma estimată de 210,60 milioane RON.

  • Complex de birouri clasa A, spații coworking, hub medical, food market, cafenele, restaurante, spații prestări servicii, 2S+P+6E, 2S+P+3E+6Er – Palas Campus

Complexul ocupă o suprafață de 86.000 mp, iar bugetul aferent investiției e estimat la 579,99 milioane RON.

  • Ansamblu mixt – locuințe colective, apart- hotel, comerț, servicii, birouri, campus studentesc S+D+P+4E, 159 de locuri de parcare

Valoarea investiției atinge suma de 9 milioane RON, iar șantierul ocupă o suprafață de 10.500 mp.

Hotel & Relaxare: Cei mai activi arhitecți în Iași

În ultimele 12 luni au fost identificate 75 de firme de arhitectură și proiectare care au executat lucrări din domeniul Hotel & Relaxare în Iași. În funcție de numărul proiectelor, cele mai active companii sunt GT ARHITECT (8 lucrări), MIHUL (5 lucrări), ARC DESIGN (4 lucrări) și ASIMPTOTIC (4 lucrări).

Hotel & Relaxare: Cei mai activi constructori în Iași

Potrivit VICTA.ro, în ultimul an au fost identificați 40 antreprenori generali în construcții care au executat lucrări din domeniul Hotel & Relaxare în Iași. Cele mai active companii sunt IASICON (6 proiecte), SIGMA APS CONSTRUCT (4 proiecte), BUILD CORP (3 proiecte) și CON TED COMPANY (3 proiecte).