Faimosul hotel Negresco a fost pus sub tutela

sursa poza

Faimosul hotel de lux Negresco de la Nisa a fost pus sub tutelă! Mai exact celebra şi bogata sa proprietară, Jeanne Augier, azi în vârstă de 90 de ani, este prea bolnavă pentru a se mai putea ocupa singură de instituţie.

Judecătorul a decis aşadar s-o pună sub tutelă pe bătrâna proprietară la cererea ei, pentru a o proteja de răuvoitori. Jeanne Augier este patroana hotelului Negresco de 57 de ani. Ea locuieşte evident în acest palat, la etajul 6 al celebrului hotel, într-un vast apartament înconjurată de cei doi căţei ai ei şi de o superbă colecţie de opere de artă. Pe 27 martie ea şi-a serbat aniversarea a 90 de ani înconjurată de cei circa 170 de salariaţi ai instituţiei pe care o conduce de aproape 6 decenii. Conştientă de vârsta ei înaintată şi capacităţile sale de gestiune tot mai reduse, doamna Augier a cerut recent justiţiei s-o ajute.

Promptă, aceasta a numit un administrator judiciar care s-o secondeze în afacerile curente şi să asigure astfel buna funcţionare a hotelului de 5 stele pe care-l deţine în proporţie de 98 la sută. Fără descendenţi, Jeanne Augier a creat acum 4 ani un fond special care-i va gera patrimoniul după dispariţia ei. Beneficiile vor fi reinvestite în dezvoltarea hotelului, pentru apărarea animalelor, ajutorarea handicapaţilor şi citez „strălucirea artei franceze”. Trebuie ştiut că patrimoniul doamnei Augier nu se rezumă doar la hotelul stil Belle époque, centenar anul acesta, ci se compune şi din uriaşa colecţie de opere de artă ale proprietarei, o proprietară descrisă şi cunoscută drept colecţionară compulsivă. În total, patrimoniul doamnei Augier este estimat la câteva sute de milioane de euro.

Celebrul Hotelul Negresco îşi trage numele de la un român, Henri Negresco. Acesta a fost ani la rând majordmul cel mai cunoscut al bogătaşilor care veneau în luxoasele hoteluri din Europa. În anii 1910, Negresco decide să-şi deschidă propria afacere, să-şi construiască un hotel pe o parcelă de pământ pe malul mării, la Nisa. Proiectul clădirii este realizat de arhitectul Edouard-Jean Niermans dar Negresco participă şi el la schiţe şi desene pentru a-l face cât mai mult pe gustul său. O legendă afirmă astfel că cupola roz a hotelului ar fi fost concepută după forma sânului amantei lui Negresco. La inaugurarea hotelului, în ianuarie 1913 sunt prezenţi nu mai puţin de 7 capete încoronate. Oaspeţii sunt entuziasmaţi de decoraţii, cea din hol dar şi din cele 450 de camere şi apartamente. Acoperişul din sticlă este sublim şi e dealtfel de multă vreme clasat monument istoric. În nici 7 ani Henri Negresco dă faliment, patronul se ruinează şi îşi vinde instituţia unui belgian în 1920. În 1957 hotelul este cumpărat de măcelarul Jean-Baptiste Mesnage devenit bogat şi care are o soţie paraplegică, în scaun cu rotile. Negresco devine astfel singurul hotel din acea epocă cu ascensor special pentru scaune rulante. Jeanne Augier, fiica lui Mesnage, şi soţul ei, un om politic local, încep de atunci să se ocupe de decoraţie şi de cumpărat tablouri. Tablouri şi opere de artă astăzi în număr de 6 mii şi toate prezente fie în apartamentul proprietarei fie în camerele şi saloanele luxosului hotel.

Toate celebrităţile lumii, artistice sau politice, au dormit cel puţin o noapte la Negresco : Winston Churchill, Jaqcues Chirac dar şi Gary Cooper, Catherine Deneuve şi Michael Jackson. Acesta din urmă ar fi cerut o dată să se golească complet unul dintre apartamente ca să poată dansa, ca să-şi poată repeta coregrafiile. Despre Elton John se zice că ar fi cerut personalului să-i alinieze cele 200 de perechi de ochelari pe un pat ca să-i poată alege percehea cea mai potrivită. Grupul Beatles a compus la Negresco melodia „The fool on the hill”. Hotelul din Nisa rămâne astăzi unul dintre puţinele din categoria de lux – zisă „palace” – care mai este independent în Franţa.

Sursa




Add a Comment