Destinații de vacanță: cele mai sustenabile hoteluri din lume
|Casona Sforza, Mexic
Proiectat de arhitectul mexican Alberto Kalach, Casona Sforza din Puerto Escondido este unul dintre cele mai impresionante hoteluri noi din Mexic. Construite cu cărămidă locală, camerele în aer liber și spațiile publice au tavan arcuit de diferite înălțimi. Cele 11 apartamente prezintă detalii regionale mexicane, de la covoarele cu model din Teotitlán del Valle până la dulapurile și ceramica din zonele muntoase Oaxacan. Unele dintre piese au fost realizate de artizani la Pueblo del Sol, un proiect social din apropiere creat de fondatorul Casona Sforza, Ezequiel Ayarza Sforza, pentru a aduce oportunități economice comunităților indigene.
The Maker, New York
Cofondatorii mărcii de frumusețe Fresh au deschis acest refugiu inspirat de belle époque în Hudson, un fost oraș industrial de lândgă Manhattan. Compus din 11 camere în trei clădiri istorice – una este un conac georgian – Maker amestecă antichități europene și americane cu lucrările artizanilor locali. În tot hotelul, oaspeții pot simți legătura cu trecutul și locul: maestrul Gary Keegan din Hudson Valley a restaurat detaliile arhitecturale originale.
Paradero Todos Santos, Mexic
La Paradero, plajele și galeriile din Todos Santos sunt o atracție incontestabilă. Însă Pablo Carmona și Joshua Kremer, fondatorii acestui refugiu, cu sediul în Mexico City, s-au străduit să ofere și altfel de experiențe. Cele 35 de apartamente au fost proiectate pentru a se amesteca cu peisajul deșertului, cu pereți de beton și mobilier mexican artizanal. Locația este o destinație perfectă pentru o plimbare în oraș sau o drumeție în care se pot admira zecile de specii de plante.
Turtle Bay Resort, Hawai
Echipa din spatele acestei stațiuni de pe North Shore O’ahu s-a angajat de mult timp să-și respecte misiunea sustenabilității. În 2009, au înființat un comitet verde pentru a se concentra pe reducerea amprentei de carbon a proprietății. De atunci au instalat un acoperiș solar, au sporit eforturile de reciclare și au stabilit lunar programe de curățare a plajelor și de reciclare.
Cielo Lodge, Costa Rica
Amplasate de-a lungul apelor strălucitoare ale Golfo Dulce, cele șase suite cu baldachin de la Cielo Lodge funcționează cu energie solară și un sistem microhidroenergetic. Proprietatea de 1,4 milioane mp, care cuprinde atât pădurea tropicală primară, cât și cea secundară, care a fost parțial exploatată în urmă cu 60 de ani, este o poveste de regenerare în devenire: Cielo s-a asociat cu Fondul Național de Finanțare a Silviculturii pentru reîmpădurirea terenului și împreună au plantat mai mult de 4.000 de arbori până în prezent. Stațiunea este, de asemenea, parteneră cu o serie de ONG-uri pentru a ajuta la monitorizarea vieții sălbatice din zonă, care include jaguari și broaște țestoase marine.
Villa Copenhagen, Danemarca
Un fost oficiu poștal datând din 1912 (și situat lângă Grădinile Tivoli) găzduiește Villa Copenhaga, o proprietate cu 390 de camere care a integrat mai multe obiective de dezvoltare sustenabilă ale Națiunilor Unite în funcționarea sa. Acestea includ piscina de pe acoperiș încălzită de excesul de energie din sistemele de răcire ale hotelului; frumoasa suită Earth Suite, creată de arhitectul danez Eva Harlou, folosind doar materiale și materiale reciclate; și uniformele personalului proiectate de Sur le Chemin, un brand de modă danez axat pe sustenabilitate.
The Pig at Harlyn Bay, Anglia
De mai bine de un deceniu, hotelierul britanic Robin Hutson și soția sa, Judy, dezvoltă hotelurile Pig, un grup de escapade confortabile, axate pe alimentație. Al șaptelea proiect al lui Hutsons, The Pig orientat spre mare la Golful Harlyn, se află într-o fostă reședință din Cornwall din secolul al XV-lea, înconjurată de grădini fără pesticide. Multe dintre cele 26 de camere sunt dotate cu paturi cu baldachin. În sala de mese cu lambriuri din lemn, meniul constă în produse de sezon, pește și produse provenite de la mai puțin de 40 de kilometri distanță.
Forestis Dolomites, Italia
Zona Alpină din Italia a fost considerată mult timp o destinație de wellness, datorită parțial altitudinii mari a regiunii, aerului proaspăt și rețelei extinse de trasee. În orice aspect, de la arhitectura minimalistă la tratamentele sale spa, Forestis Dolomites reflectă împrejurimile naturale. Proprietarii locali Teresa Unterthiner și Stefan Hinteregger au creat o destinație sustenabilă: Proprietatea din sticlă și piatră, proiectată de arhitectul Armin Sader, funcționează în întregime cu energie regenerabilă, iar toate cele 62 de camere sunt îmbrăcate în lemn natural și dotate cu facilități biodegradabile.
The Johri at Lal Haveli, India
Cele mai renumite hoteluri din Jaipur tind să fie afaceri palatine îndepărtate de viața orașului, dar un duo de tineri indieni au deschis o nouă proprietate intimă care pune oaspeții chiar în centrul activităților. Johri la Lal Haveli este construit într-un conac dintr-un bazar vechi. Cele cinci camere de oaspeți au detalii maximaliste , cu arcade festonate și grătare realizate în principal din materiale găsite în Rajasthan.
Hotel Britomart, Noua Zeelandă
Cel mai verde hotel din Noua Zeelandă face parte dintr-un proiect mai mare de revitalizare pe malul apei din centrul Auckland. Hotelul Britomart a obținut cel mai mare rating de la Consiliul pentru clădiri verzi din Noua Zeelandă, datorită eforturilor sale extraordinare: constructorii au reutilizat sau reciclat 90% din deșeuri și au construit cu cărămizi din beton reciclat în proporție de 80%. Lemnul de culoare închisă din cele 99 de camere este cherestea reciclată, iar instalațiile sanitare sunt cu debit redus.
Arthaus Beirut, Liban
Unul dintre cele mai interesante hoteluri din Beirut este o îmbinare a trecutului, prezentului și viitorului Libanului. Zoe și Nabil Debs au reinventat patru clădiri din epoca otomană în cartierul Gemmayzeh, creând 23 de camere și apartamente cu pereți de piatră și tavane înalte care invită înăuntru lumină naturală. Clădirile, care fac parte din moșia familiei Nabil, dispun de o colecție de artă, care conține lucrări din epoca bizantină și alte piese semnificative din punct de vedere arheologic. În urma exploziei mortale de anul trecut de la Beirut, care a deteriorat hotelul în ziua în care trebuia să fie deschis, Debses a organizat o expoziție pentru a strânge fonduri pentru Crucea Roșie Liban – și a deschis hotelul o lună mai târziu.
Habitas, Namibia
Habitas, o companie axată pe sustenabilitate, și-a deschis cea mai recentă proprietate în ianuarie în Namibia. În conformitate cu misiunea companiei, Habitas Namibia a fost construită cu structuri modulare pentru a reduce risipa de resurse, compensând amprenta sa modestă prin finanțarea proiectelor de reîmpădurire. Cele 15 corturi cu pereți de pânză alimentate cu energie solară sunt așezate pe o rezervație privată de 485 km pătrați, care a fost odată o zonă de vânătoare, iar pesonalul hotelier e format din localnici, printr-un parteneriat cu organizația nonprofit Saira Hospitality. În timp ce rinocerii albi, girafele și hipopotamii sunt o atracție deosebită, resortul pune un accent puternic și pe latura culturală a zonei.
Sussurro, Mozambic
Proprietarii Sussurro, o nouă cabană amplasată de-a lungul unei lagune turcoaz din sudul Mozambicului, au făcut tot posibilul pentru a se asigura că hotelul are un impact cât mai mic asupra habitatului. Cele șase bungalouri, inspirate de arhitectura regională, au fost construite folosind în primul rând materiale naturale și locale. Aproximativ 90% din energia stațiunii este regenerabilă, în mare parte datorită energiei solare. Mâncarea servită provine din pescuit și agricultură locală.
Kruger Shalati, Africa de Sud
Cel mai inovator mod de a sta în Parcul Național Kruger din Africa de Sud oferă o privire rară asupra istoriei sociale a țării. Dezvoltat de Motsamayi Tourism Group, care se descrie ca fiind cel mai vechi grup de turism din Africa de Sud, Kruger Shalati oferă 31 de camere (unele construite din vagoane de tren recondiționate), unde călătorii pot privi apele pline de crocodili, hipopotami și elefanți.
Sursă: afar.com