Cum poti ajunge din Londra pana in New York in 11 minute?

Iubim vacantele si calatoriile, traim in era tehnologiei si lucrurile se misca mai rapid ca niciodata. Avem posibilitatea sa parcurgem distante lungi cu masini rapide sau putem scurta orele de calatorie urcand la bordul unui avion. Insa, chiar daca avionul este in prezent cel mai rapid mijloc de transport, orele petrecute in aeroport pentru controlul bagajelor si verificarea documentelor taie cu siguranta din placerea calatoriei.

Nu s-a gasit inca o solutie pentru teleportare, insa designerul industrial Charles Bombardier lucreaza la ceva ce ar putea sa se aproprie de acest concept. Este vorba de un avion de 10 pasageri care ar putea sa parcurga distanta dintre Londra si New York in doar 11 minute.

Avionul Antipod ar urma sa fie propulsat de un motor cu combustie supersonica, care nu are practic nicio piesa in miscare. Aripile ar fi dotate cu propulsoare care permit avionului sa zboare cu viteza┬áMACH 24┬á(viteza Mach 1 este egala cu viteza sunetului – 1224km/h respectiv 340m/s).┬áIn teorie, acest avion ar putea parcurge 20.000 de km in sub o ora.

AVIONUL-ANTIPOD

(imagine realizata de Charles Bombardier, preluata de pe cnn.com)

Viteza Mach 24 ar insemna ca avionul ar fi de 12 ori mai rapid decat avionul Concorde (avion supersonic de pasageri retras in 2003) si de 24 de ori mai rapid decat viteza sunetului. Tehnica aerodinamica numita modul de penetrare lung ar combate problemele cauzate de calduta si sunet. Botul avionului ar urma sa elimine aer, pentru a atenua boom-ul sonic.

In momentul de fata nu s-a reusit crearea unui motor cu combustie sonica stabil, asadar vor mai trece multi ani de experimente pana cand avionul Antipod va fi construit. Nici cei de la nasa nu au reusit sa creeze un motor stabil. Pentagonul s-a apropiat cel mai mult, cand a lansat in 2013 un avion mic care a ajuns viteza Mach 5.

Sursa articol: CNN