Croso South Easter Europe – Sfaturi pentru achiziția corectă a balustradelor de sticlă

Croso South Eastern Europe este o companie cu o echipă tânără și dinamică, cu solide cunoștințe în domeniul balustradelor din sticlă și/sau inox. Având posibilitati logistice de exceptie, echipa are posibilitate de livrare a produselor la orice șantier, iar portofoliul consistent de proiecte deja realizate confirmă seriozitatea lor. Cum s-a văzut piața de profil în ultima perioadă și care sunt cele mai frecevent întâlnite capcane în care pot cădea nu doar beneficiarii, ci și specialiști din sectorul de construcții, aflăm de la dl Mihai Rusu – Director Vânzări și Administrator al Croso South Eastern Europe.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru achiziția corectă a sistemelor pentru balustradele de sticla?

De fapt ar fi doar un singur sfat. Siguranța. Vorbim despre balustrade, despre un element de siguranță. De aici decurg mai multe elemente de luat în calcul:

 • geometrie, design, cote, înălțime, goluri
 • corectitudinea proiectării si detaliile de montaj furnizate
 • suportul de fixare, elementele de fixare
 • elementele de rezistență
 • umplerea golului
 • materialele folosite
 • tehnologia de montaj

Desigur sunt multe aspecte de luat în considerare, iar cumpărătorii nu au cum să cunoască toate detaliile. Recomandăm atitudinea critică față de oferta cea mai avantajoasă. O discuție cu un furnizor de sisteme pentru balustrade nu creează obligații dar poate aduce lumină în detaliile ascunse.

Care sunt 3 capcane/greșeli des întâlnite pe care observați că le fac cumpărătorii când achiziționează sistemele pentru balustradele de sticlă?

În decursul anilor, am identificat 5 mari capcane în care ar putea pica potențialul client – atât persoana fizică, laică, dar și „profesioniștii” în construcții.

1. Prioritizarea prețului

Ca peste tot, și în cazul balustradelor, primești ceea ce plătești. Cele mai ieftine opțiuni pot suna atrăgătoare, dar aproape întotdeauna vor folosi materiale de calitate inferioară, cu standarde de instalare mai scăzute. Trebuie avut în vedere că, aceasta este o investiție pe termen lung. Pe termen lung, a plăti mai mult pentru un produs de calitate superioară realizat din materiale mai durabile și o instalare solidă pot economisi bani pentru înlocuiri, reparații și ajustări.

2. Design în detrimentul siguranței

Cu toții ne dorim case care să arate frumos, dar există considerații practice de care trebuie să ținem cont atunci când vine vorba de upgrade-uri și instalări. În special pe platforme înalte, cum ar fi scări și balcoane, funcția principală a unui sistem de balustrade este siguranța. De exemplu, dacă aveți copii mici, s-ar putea să nu fie potrivit să aveți o balustradă din sticlă fără mână curentă sau o balustrada cu cabluri de inox, indiferent cât de bine arată.

3. Cu capul înainte

Există o mulțime de tipuri balustrade, vândute de o mulțime de vânzători și montatori. Dacă doriți cel mai bun raport preț/calitate, e recomandabil să dedicați timp studiului. Achiziționarea de la primul furnizor prezintă riscuri. Acordați-vă timp pentru a verifica cât de experimentate sunt firmele /„meseriașul” în instalarea balustradelor, existența acreditărilor și certificatele de siguranță și căutați indicații că produsele folosite respectă reglementările în domeniu.

4. Ignorarea întreținerii

Cumpărătorul dorește ca balustrada să reziste în timp. Tipul de material ales va avea o mare influență asupra efortului fizic si financiar pe care va trebui să-l depuneți pentru a vă menține balustradele în stare perfectă. De exemplu, anumite esențe de lemn, balustradele metalice ne-zincate pot fi foarte atrăgătoare din punct de vedere estetic sau al prețului, dar vor necesita o întreținere regulată și, probabil, au o durată de viață de 10 ani dacă sunt folosite în aer liber. Sistemele de balustrade din oțel inoxidabil, pe de altă parte, sunt extrem de durabile în toate condițiile și tot ce au nevoie este o ștergere rapidă pentru a le face să arate din nou bine ca noi.

5. Ignorarea integrării

Locul de amplasare pentru noua balustradă ar trebui să fie, de asemenea, un factor cheie în deciziile cu privire la stil și materiale. După cum am menționat mai sus, balustradele din sticlă și inox reprezintă alegeri mai durabile pentru utilizări în exterior. Dar ar trebui să luați în considerare și modul în care designul se potrivește în mediul mai larg, fie că este vorba de interiorul propriei case sau de casele din jur.

Care sunt 2 -3 proiecte recente la care lucrați sau pe care le-ați finalizat recent și ce solutii tehnice din portofoliul dvs. ați folosit?

Ne iubim toate proiectele și ne dedicăm timpul și întreaga atenție pentru a le duce la bun sfârșit, indiferent că proiectul presupune să livrăm câteva șuruburi sau ansambluri complexe.

Efortul nostru se canalizează pe sprijinul partenerilor noștri în două zone geografice: România și Ungaria. Abordarea proiectelor este diferită în funcție de categoria solicitantului: arhitect, constructor sau montator.

Proiectul reprezentativ finalizat în anul 2022 a fost MOL Campus Budapesta, cea mai înaltă clădire din Ungaria, proiectată de Foster and Partners. Aici am livrat profile de aluminiu pentru balustrade de sticlă, provocarea a fost să curbăm profilele la raza minimă de 675 mm, să acoperim diferențele de înălțime a suprafeței de fixare și să livrăm în conformitate cu calendarul impus de antreprenorul general Market Épitő Zrt.

Imagini cu rezultatul final mai jos.

Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?

Provocările segmentului derivă din provocările sectorului de construcții în general:

 • presiunea inflaționistă și creșterea costurilor materialelor
 • lipsa forței de muncă
 • cadrul legal neclar de operare
 • montaje „la negru”
 • lipsa managementului de proiect în adevăratul sens al cuvântului

Cum vedeți evoluția pieței în nișa dvs. în România în următoarele 6-12 luni?

Pe anul 2023 anticipăm optimist un volum similar comparat cu 2022.

Ne puteți spune câteva din obiectivele CROSO South Eastern Europe SRL pe care le implementați în această perioadă?

Pornind de la provocările continue generate începând cu pandemia până la volatilitatea prezentă, încercăm să ne adaptăm și dezvoltăm. Dintre proiectele prezente menționăm:

 • îmbunătățirea si dezvoltarea platformei de comerț electronic
 • optimizarea și reproiectarea unor linii de produse
 • eficientizarea managementului lanțului de aprovizionare