Ce sistem complex de gletuire recomanda profesionistii in constructii si renovari?

Criteriile de calitate privind gradul de finisare al pereţilor au crescut continuu în Romania, în ultimii 20 de ani. Dacă în perioada recentei crize financiare interesul pentru materialele de finisaj de calitate părea să scadă, în prezent beneficiarii construcţiilor sunt din nou foarte exigenţi, caută şi se orientează spre materiale din ce în ce mai performante.

Nivelarea pereţilor, fază premergătoare şi pregătitoare a operaţiei de vopsire, se poate face fie în modul tradiţional, folosind tinciul de ciment-var, fie folosind sisteme moderne de gleturi, care au avantajele generării unui aspect deosebit de neted al pereţilor, dar şi creării unui microclimat ambiental foarte plăcut în locuinţă datorită permeabilităţii crescute la vapori şi efectului de absorbţie a excesului de umiditate.

Un perete finisat cu un glet de calitate prezintă o serie importantă de avantaje. Datorită planeităţii foarte bune, aplicarea vopselei este sensibil uşurată, trafaletul presează uniform pe suprafaţa peretelui şi sunt reduse la minim neomogenităţile de culoare sau de luciu care ar putea apărea pe perete după ce se aplică vopseaua.

Fabryo Corporation este printre puţinii producători care are în portofoliu un sistem complex şi complet de gleturi, toate fiind recunoscute de profesionişti pentru calitatea lor superioară.

Gleturile se diferenţiază, în principal funcţie de finalitatea lor. După scopul în care sunt utilizate există aşadar gleturi de încarcare (grosime 2-10 mm) si gleturi de finisaj (grosime de maximum 2 mm.).

Solicită o ofertă de preț pentru produsele din gama Apla!

Cel mai uzual, gleturile de încărcare sunt produse pe bază de ipsos, deoarece ipsosul nu permite apariţia fisurilor pe pereti, chiar la grosimi mari ale stratului în care a fost aplicat. Pentru a reduce la maximum riscul de fisurare şi a permite grosimi mari, gleturile de încărcare conţin granule ceva mai mari, de cca. 0,2 milimetri, ceea ce le conferă un aspect relativ grosier şi nu permite aplicarea directă a vopselelor lavabile. Gleturile de încărcare se aplică direct peste tencuiala sau peste caramidă, după caz.

Gleturile de finisaj se aplică peste gleturile de încărcare şi au rolul să regleze cele mai mici imperfecţiuni, pori şi uşoara rugozitate a acestora. Cele mai bune gleturi de finisaj sunt, de obicei, realizate pe bază de ciment alb şi marmură foarte fin măcinată, deoarece astfel permit realizarea unui strat în acelaşi timp fin, dar şi de o duritate satisfacatoare, care se poate şlefui uşor. Granulaţia este foarte fină, de maximum 0,1 milimetri iar gradul de alb este foarte important, permiţând aplicarea vopselei lavabile.

Sistemul cel mai performant de gleturi pe care Fabryo Corporation îl propune clienţilor săi este format din AplaFill Incărcare (glet pe bază de ipsos) şi AplaFill Finisaj interior (glet pe bază de ciment alb).

Ambele gleturi au fost recent relansate într-o formulă nouă, care se diferenţiază prin două caracteristici greu de egalat: o lucrabilitate deosebită şi printr-un grad de alb superior altor produse similare.

  • AplaFill Încărcare, glet pe bază de ipsos pentru nivelarea pereţilor, poate fi aplicat în grosimi de la 2 mm chiar până la 15 mm sau poate fi folosit la umplerea de găuri, fisuri, repararea pereţilor după montarea ferestrelor, etc.
  • AplaFill Finisaj interior este gletul pe bază de ciment alb cu o notorietate binecunoscută printre meşteri, datorită fineţii şi lucrabilităţii deosebite, uşurinţei la şlefuire şi albului impecabil.

Pentru a prepara gleturile se amesteca pulberea, prin presărare, folosindu-se cantitatea de apă recomandată inscrisa pe sac. După o primă omogenizare, gleturile necesită obligatoriu o perioadă de repaus care permite aditivilor să reacţioneze cu apa, urmată de o remixare scurtă. In acest mod ne asigurăm de faptul că obţinem o pastă omogenă.

Aplicarea se realizează cu ajutorul gletierei de inox, în următoarea succesiune: peste tencuială sau direct peste cărămidă se va aplica unul sau mai multe straturi de AplaFill Încărcare apoi, după o uscare de min. 48 ore, se mai aplică unul sau două straturi foarte subţiri de glet AplaFill Finisaj interior. După uscarea timp de 24 ore a acestuia din urmă, pereţii se şlefuiesc uşor cu glasspapier foarte fin şi ulterior se aplică o amorsă şi vopseaua lavabilă.

Ca regulă generală, nu se aplică straturile ulterioare înainte ca straturile aplicate anterior să se fi uscat rezonabil.

Temperatura de aplicare (fie la interior sau la exterior) trebuie să fie situată în intervalul de 5-30 grade Celsius. La interior, după aplicare este recomandată aerisirea încăperilor, pentru a permite astfel apei să se evapore.

Pentru a eliminaa operaţiunea de preparare a gleturilor pulbere sau pentru a simplifica logistica unui şantier, Fabryo Corporation propune clienţilor săi încă două gleturi cu proprietăţi speciale:

  • AplaFill „2-în-1” Incărcare şi Finisaj este un glet bivalent, care permite, pe de o parte, aplicarea de straturi cu grosimi mari (până la 10 mm) iar, pe de altă parte, este suficient de fin ca să poată fi aplicat în strat subţire, pentru finisaj.

  • AplaFill Finisaj Glet Pastă este un glet gata preparat, ambalat la găleată de 5 Kg sau 20 kg, care are avantajul eliminării preparării cu apă (se economiseşte timp, dispare praful), realizează economii prin faptul că restul de pastă rămasă în găleata poate fi refolosit dacă aceasta este închisă etanş cu capacul. În plus, se usucă mult mai repede, în circa 4 ore, faţă de gleturile clasice, care necesită minim 24 ore.

Gleturile se folosesc de obicei la interior, dar dacă există şi la exterior o suprafaţă care se doreşte a fi perfect netedă şi care trebuie vopsită cu vopsele de exterior, Fabryo Corporation propune AplaFill Finisaj exterior, glet pe bază de ciment alb.

Puţine dintre produsele de acest tip din piaţă au caracteristicile de calitate necesare pentru a rezista la factorii atmosferici. AplaFill Finisaj exterior are in compoziţie aditivi siliconici precum şi fibre de mătase sintetică, astfel că produsul devine perfect impermeabil şi foarte rezistent la ploaie, îngheţ-dezgheţ precum şi la radiatiile solare.

Recomandăm utilizarea în sistem a acestor produse împreuna cu vopselele din gama AplaLux sau Apla UltraMatt.