Bulgarii nu doar ne „fura” turistii romani…dar mai nou ne „fura” si taxele platite de hotelieri in Romania

Faptul ca Bulgaria atrage tot mai multi turisti straini (si tot mai multi romani) nu mai este un secret de multa vreme. Mai noi…Bulgaria reuseste sa-i „farmece” pe hotelierii romani care incep sa-si mute afacerile (implicit si taxele platite la stat) in Bulgaria.

Hotelierii de pe Litoral au început să-şi deschidă firme de management în Bulgaria, pe care mută angajaţii şi cu care operează unităţile turistice, pentru că în ţara vecină taxele şi impozitele sunt mult mai mici, a declarat agenţiei MEDIAFAX Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.

taxe

„Procedeul este următorul: eu, ca patron român de hotel, îmi deschid o firmă de management hotelier în Bulgaria şi acolo angajez personalul, tot români. În România taxele pe angajat sunt de 86%, iar în Bulgaria de doar 43%. În plus, TVA şi impozitul pe profit sunt mai mici în Bulgaria. Cu firma de management astfel înfiinţată îmi operez hotelul cu costuri la jumătate”, a explicat reprezentantul Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

El a spus că anul trecut au încercat experimentul câţiva hotelieri de pe litoral, iar în acest an s-au mai înscris în Bulgaria câteva zeci de firme de acest fel.

Răducan estimează că fenomenul va lua amploare în următoarea perioadă.

„Tot mai mulţi patroni de hoteluri de la mare se gândesc în felul acesta să evite povara fiscală din România. Dacă acolo experimentul va da rezultate, se va extinde probabil şi pentru hotelurile din alte zone din România”, a adăugat oficialul FPTR.

Acesta a afirmat că federaţia pe care o reprezintă nu încurajează aceste practici, chiar dacă sunt generate de taxele şi impozitele mari din România.

Numărul de turişti români ajuns anul trecut pe litoral a scăzut cu aproape 10%, în timp ce străinii au fost mai puţini cu peste 11%.

Anul trecut, din cele 1.400 de hoteluri din România, 28 erau de cinci stele, 233 de patru stele, 663 de trei stele, 395 de două stele şi 75 de o stea, iar 6 unităţi nu erau clasificate.

Reprezentanţii FPTR declarau anul trecut că peste 70% dintre hotelurile din România sunt de vânzare, pentru că nu sunt profitabile.