Arhitectura in 2016: Orasele concureaza cu inversunare in privinta experientelor culturale

Cerintele noilor generatii sunt tot mai variate in ceea ce priveste arhitectura oraselor, iar aceasta poate ajuta oamenii sa se simta bine in spatiile culturale si de munca. ”Orasele concureaza acum cu inversunare in privinta experientelor culturale si creeaza noutatile culturale, facandu-le dezirabile atat pentru a locui in ele, cat si pentru a le vizita. O multime de inovatii culturale au loc in afara cladirilor in felul in care noi utilizam spatiile, cu rol de scena pentru evenimente si experiente”, afirma Irena Bauman, fondatorul biroului de arhitectura Bauman Lyons Architects din Marea Britanie.

Alaturi de alti arhitecti de renume din tara si din strainatate, Irena Bauman va fi prezenta in calitate de speaker la cea de-a IV-a editie a evenimentului Architecture Conference&Expo ce reuneste peste 300 de arhitecti si furnizori de servicii sub tematica Renewing cities: Building environments for new generations, in 6 octombrie, la Cluj-Napoca.
Afis Architecture Conference&Expo 2016

Strategii de inovare arhitecturale a spatiului de munca, in atentia companiilor

In ultimii ani, si companiile au inceput sa investeasca tot mai mult in spatiile de munca pentru a le oferi angajatilor conditiile necesare indeplinirii fara stres a sarcinilor de lucru. Inovatia in arhitectura joaca un rol important in acest sens, potrivit Architizer.com, iar munca de birou poate fi transformata din una monotona, in una relaxanta deoarece modul in care spatiile de birouri sunt construite poate facilita adaptarea si starea de bine a angajatilor.

„Este necesar sa inovezi, deoarece tehnologia a creat noi forme de cultura si a schimbat asteptarile, aspiratiile si stilul nostru de viata. Dar, in acelasi timp, noi inca ne bucuram de lucruri fundamentale, cum ar fi compania cuiva, schimbul de experiente, intalnirea cu ceilalti – iar multe dintre facilitatile culturale existente au fost concepute pentru a fi posibile aceste lucruri si au multe sa ne invete”, declara Irena Bauman, recunoscuta pentru practica si cercetarea sa in domeniul arhitecturii, dar si pentru gandirea arhitecturala, ce faciliteaza adaptarea comunitatilor locale. Irena este profesor la Universitatea de Arhitectura Sheffield si director al platformei de cercetare Building Local Resilience, cu o vasta experienta in domeniul arhitecturii, in special in zona de adaptare si inovatie. Irena a finalizat recent un proiect de cercetare ce ar putea dezvolta noi strategii de adaptare la schimbarile climatice.

Cladirile de birouri verzi – noile tendinte ale mediului urban

Cladirile de birouri verzi reprezinta o noua tendinta a dezvoltatorilor imobiliari care investesc tot mai des in cladiri sustenabile, iar orasul Cluj-Napoca detine multe dintre aceste cladiri. Cladirea The Office din Cluj-Napoca este a doua cea mai verde cladire din Romania, dupa Floreasca Park din Bucuresti, potrivit BuildGreen Romania, unul dintre auditorii energetici si certificari verzi din Romania. Emilian Grigore, Director Suport Tehnic in cadrul ROCKWOOL BU va prezenta in cadrul evenimentului Architecture ce reprezinta Declaratia de mediu EPD si cum este corelata cu schemele de certificare verzi. Consultant cu experienta in stiinta constructiilor, eficientei energetice si durabilitatii, Emilian are o vasta experienta in mediul inconjurator, colaborand cu specialisti, experti in constructii, arhitecti si ingineri, concentrandu-se in ultimii patru ani, pe probleme de eficienta energetica si sustenabilitate.

Old Stables - proiect Bauman Architects

Peste 15 speakeri de renume vor participa la Architecture Conference&Expo precum Attila Beer (Administrator Alukonigstahl), Melissa Sterry (Fondator Bionic City), Jan Kattein (Director Jan Kattein Architects), David Cash (Presedinte la Building Design Partnership), Eveline Petcu (Project Manager Gehl Architects), Benedek Jozsef (Profesor Babes-Bolyai University), Iulian Padurariu (CEO Pony Car Sharing), Adina Moldan (Independent Researcher Atelier Moldan) evenimentul fiind moderat de Serban Tiganas (Presedinte Dico si Tiganas). Attila Beer, administrator Alukonigstahl Romania, are o experienta de peste 20 de ani in domeniul arhitecturii, activand pe piata tamplariei din aluminiu. Din 1993 s-a angajat la Alukonigstahl, unde a fost initial responsabil cu vanzarile companiei in Romania, iar din 2001 ocupa functia de administrator, fiind responsabil cu dezvoltarea constanta a acesteia.

Arhitectii premiati in cadrul Architecture Conference&Expo

Impactul tehnologiei in arhitectura, transportul public urban, cladirile verzi, siguranta in arhitectura sau spatiile publice si rezidentiale sunt doar cateva dintre temele de discutie abordate in cadrul Architecture Conference&Expo din 6 octombrie, prin prezentari si dezbateri.

In acord cu tematica editiei, organizatorii Libero Events realizeaza un studiu pe tema Siguranta prin arhitectura, ce urmareste sa analizeze perceptia cetatenilor asupra sigurantei in spatiul public, referindu-se atat la actele de violenta fizica, cat si intelectuala. Sondajul poate fi completat aici, iar rezultatele vor fi prezentate in cadrul evenimentului.

Noutatea editiei din acest an o reprezinta Gala Premiilor Architecture Conference&Expo, unde activitatea si proiectele realizate de-a lungul timpului de catre arhitecti, asociatii si birouri de arhitectura, vor fi premiate. Inscrierile in cadrul competitiei de proiecte se realizeaza pe site-ul oficial al evenimentului http://www.architectureconf.ro.