7 secrete care va pastreaza linistea in hotel

Viata cotidiana e plina de zgomote de fundal, de la claxoanele asurzitoare pana la zumzetul teelvizorului, al radioului sau al masinii de spalat. Putem sa inchidem aceste dispozitive galagioase, dar tot exista alte zgomote care sa le ia locul, cum ar fi frigiderul, apa din tevi, centrala termica sau aerul conditionat.

shhChiar si in segmentul hotelier zgomotul reprezinta o reala problema, in special in hotelurile vechi care sunt in proces de reabilitare. Turistii se plang de cele mai multe ori de serviciile proaste, de camerele murdare sau de slaba conexiune la internet, dar se pare ca si zgomotul din hoteluri a devenit un aspect care contribuie in mod direct la scaderea satisfactiei clientilor. Kate Schneider, Travel Editor, a realizat o lista cu cele mai enervante aspecte cu care s-a confruntat în camerele de hotel in timpul calatoriilor sale, printre care mentioneaza si zgomotul.

Este inacceptabil sa platesti o camera de hotel si sa auzi toata noaptea discutiile veciniilor despre ce ar dori sa manance la micul-dejun sau sa ai impresia ca cineva face dus in baia ta, desi e cazat la un etaj mai sus.

Toate aceste neplaceri cauzate de lipsa linistii dintr-un hotel ii determina pe investitorii hotelieri sa se axeaza spre un nou business: reducerea zgomotului pentru confortul oaspetilor. Mai mult, protectia la zgomot nu este un moft, ci ea este stipulata ca cerinte si in Directiva Consiliului Europei nr.89/106/CEE si Documentele Interpretative aprobate la 30 noiembrie 1993.

Asadar, care sunt secretele pe care beneficiarii unui hotel trebuie sa le stie pentru a pastra linistea si confortul oaspetilor?

  1. Alegerea unui soft hotelier care sa repartizeze camerele pentru familii cu copii de celelalte. Astfel, pe langa faptul ca avem o imagine clara a numarului de camere disponibil, putem alege o configuratie care sa separe oaspetii dupa anumite criterii, ceea ce poate aduce confortul celor care de exemplu vor sa se relaxeze si nu sa auda sunetele galagioase ale unui copil.
  1. Sistemele de ventilatie. Specialistii in HVAC, Pinguinu Congelat, ne recomanda sa folosim ventilatoarele speciale pentru zgomot, care sunt montate direct pe tubulatura. Pentru sistemele de ventilatie in general este foarte important sa izolam tubulatura deoarece se absoarbe zgomotul si condensul. Se recomanda si izolarea fonica a incaperilor special destinate pentru echipamentele sistemelor de ventilatie (usa prevazuta cu geamuri de cauciuc, pereti izolati, placi de pardoseala).
  1. Instalatiile. Acestea trebuie sa aiba sisteme de conducte izolate pentru canalizare, iar gama Raupiano, recomandata de specialistii in instalatii de la Patando, indeplineste cele mai inalte standarde pentru izolatia fonica si previne sunetele deranjante de curgere..
  1. Alegem masinarii si echipamente silentioase. Le cerem furnizorilor sa ne dea mai multe informatii privind nivelurile de zgomot. De exemplu, daca e sa optam pentru un minibar, trebuie sa stim ca exista game special create precum Omintec, care conform specialistilor de la New Acustica, pe langa faptul ca nu produc deloc zgomot, au si un consum cu 40% mai mic decat alte produse similare.
  1. Usile si ferestrele. Sunt punctele cele mai delicate si au o influenta determinanta asupra izolarii de ansamblu. Ele pot sa contribuie la izolarea fonica a camerei hotelului, iar cu cat coeficientul de izolatie fonica (Rw) exprimat in decibeli (dB) e mai mare, cu atat izolatia fonica a ferestrei e mai buna.
  1. Un aport suplimentar in izolarea la zgomotul de impact poate fi adus de tavane suspendante fonoizolante. Pe langa reducerea inaltimii incaperilor si ascunderea instalatiilor montante in golul ramas, acestea contribuie semnificativ si la reducerea nivelului de zgomot.
  1. Nu in ultimul rand, daca toate aceste masuri nu sunt de ajuns si ne aflam intr-o situatie in care in afara hotelului exista o sursa de zgomot continua sau chiar in hotel se interprind lucrari de amenajare a instalatiilor sanitare, atunci putem recurge la… dopurile antifonice. Pe langa utilizarea lor de catre turistii care au nevoie de o calatorie silentioasa cu avionul, in aceste situatii limita, specialistii in consumabile de hotel BTC Glass Design le recomanda investitotilor hotelieri sa aiba in dotare si aceste dopuri antifonice.

Vrei sa stii si alte secrete din domneiul Horeca, sa ai cele mai bune dotari pentru hotelul tau si sa primesti sfaturi de la specialisti?

Click aici pentru catalogul Horeca

Articol scris de Alina Muresan in colaborare cu specialistii: Pinguinul Congelat, Patando, New Acustica si BTC Glass Design.