Unde s-a deschis primul sat medieval din Romania?

sursa foto

Satul medieval din Baia Mare a fost deschis oficial pentru public in data de 31 mai. Amplasat in zona impadurita Firiza-Varatec, de la marginea municipiului maramuresean, obiectivul va reprezenta o atractie turistica a Maramuresului, readucand in actualitate viata si obiceiurile din secolele XIV – XV.

Vremea nefavorabila din ultimele saptamani nu a permis reprezentantilor Asociatiei Historia Viva sa finalizeze cladirile din lemn, insa acestia au dat asigurari ca pana la sfarsitul lunii iunie intregul sat va fi functional. Ei au relatat ca proiectul se va dezvolta pe parcursul anilor si ca ar vrea ca la Firiza-Varatec sa existe pe viitor mic oras negustoresc, pe modelul celor existente in urma cu cateva sute de ani.

ÔÇ×Anul urmator dorim sa extindem satul la niste dimensiuni mai mari, sa trecem la fortificatie de piatra, iar apoi incet-incet, asa cum ar fi evoluta o asezare in mod normal, sa transformam asezarea din satuc in sat, din sat in targ, din targ, de ce nu, in viitorul poate chiar apropiat, in bazele unui orasel negustoresc medievalÔÇť, a explicat capitanul echipei combat, Andrei Prian.

Organizatorii spun ca pasii importanti pentru deschiderea satului medieval au fost deja facuti si ca de acum incolo totul va veni de la sine.

ÔÇ×In primul rand ma simt de parca un vis tocmai mi s-a indeplinit. Noi doream acest lucru si doream realizarea acestui parc din 2009, de cand ne-am constituit ca trupa de reconstituire istorica. In momentul cand reconstiuiam istoria pe parte civila si militara nu aveam o casa a noastra. Acum in sfarsit ne simtim de parca am ajuns acasaÔÇť, a aratat reprezentantul asociatiei Historia Viva, Andrada Popa.

Satul medieval a fost construit in urma unei documentari arheologice amanuntite si potrivit organizatorilor este o modalitate interactiva de intelegere a istoriei.

Sursa




Add a Comment