Turul Romaniei în 7 aeroporturi: Constanța, Maramureș, Suceava, Iași, Sibiu, Bihor, Satu Mare.

Fiecare oraș important care aspiră să obțină statutul de metropolă europeană are în dotare și un aeroport, care servește ca poartă principală deschisă pentru turiști și ca punct de legătură cu întreaga lume.

Reabilitarea și extinderea terminalurilor aeroporturilor din România reprezintă eforturi semnificative pentru modernizarea infrastructurii aeroportuare și pentru a asigura o experiență mai bună pentru pasageri. Aceste proiecte pot viza atât infrastructura fizică a clădirilor terminale, cât și serviciile și facilitățile disponibile pentru călători.

Un exemplu notabil de proiect de reabilitare și extindere în România este Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu din Constanța, care va fi supus unor reabilitări semnificative pentru a face față cererii crescute de trafic aerian.

Iată câteva informații tehnice relevante: dimensiunile propuse ale clădirii rezultate sunt următoarele – suprafața totală construită: 11.300 mp, suprafața totală desfășurată: 15.983 mp. Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA): 229.595.000 lei (în prețuri valabile la data de 10.03.2023; 1 euro = 4,9136 lei) din care C+M (inclusiv TVA): 135.560.000 lei

Un alt exemplu de proiect de extindere este Aeroportul Internațional Maramureș care va asigura deservirea unui volum de 450 pasageri/oră şi va avea o suprafaţă totală desfăşurată de 12.209 mp. Valoarea totală a proiectului este estimate la 125 de milioane de lei (exact: 124.894.962,42 lei, sumă care include TVA).

După inaugurarea Terminalului 2, se deschide acum o nouă fază odată cu extinderea impresionantă a Aeroportului Internațional „Stefan cel Mare„, Suceava, prin intermediul Terminalului 3. În această inițiativă, au fost inițiate lucrările de demolare a clădirii situate în partea stângă, unde va fi construit noul terminal, acesta având acces direct către zona de parcare. De asemenea, va exista o amenajare de 200 de locuri de parcare în aceeași zonă. Valoarea totală a acestui proiect fiind estimată la 1,50 milioane de lei, cu o suprafață de aproximativ 700 mp.

În ritmul alert al progresului, Aeroportul Internațional Iași avansează rapid lucrările de construcție la noul Terminal 4 (T4) , depășind jumătate din gradul de execuție. Proiectul are ca termen estimat de finalizare luna decembrie 2023, cu o investiție totală de peste 80 de milioane de euro.

Terminalul T4 va oferi 7 porți de îmbarcare, dintre care 3 vor fi dotate cu aviobridge-uri. De asemenea, vor exista 20 de birouri pentru check-in, 8 chioșcuri de auto-check-in și 5 puncte de control al securității, cu un punct VIP separat. Cu 3 porți de sosire, o zonă VIP lounge și un Business Lounge, facilitățile pentru pasageri vor fi de înaltă calitate. Terminalul se va bucura și de un sistem avansat de procesare a bagajelor și va găzdui spații comerciale pe o suprafață de peste 2000 de metri pătrați.

Mersul lucrărilor este în grafic și la Sibiu, unde noul Terminal al aeroportului , este realizat în proporție de 48%.

De anul trecut, aeroportul a intrat în lucrări pentru extinderea suprafeței terminalului la aproape 22.500 de mp. Totodată, vor fi efectuate lucrări de lățire a pistei, dar și de reconfigurare a parcării și a accesului. Lucrările de peste 270 milioane lei, susţinută prin fonduri europene şi naţionalesunt programate să se încheie în cursul acestui an.

De lucrări de extindere și modernizare va beneficia și Aeroportul Oradea, fiind vorba de lucrări de construcție la noul terminal de pasageri P+1Ep. Prin realizarea acestui proiect, suprafața construită se va mări de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp. Valoarea totală a proiectului fiind de 177.59 milioane de lei, fără TVA.

În plină desfășurare sunt și lucrările de reabilitare și modernizare a Aeroportului Satu Mare. Acolo unde Consiliul Județean va investi 311.849.839 lei pentru reabilitare și modernizare. Astfel, Satu Mare va avea nu doar un spațiu nou, modern, care se va întinde pe o suprafață de 10764 mp.

Pentru informații actualizate și detalii specifice despre proiectele curente de reabilitare și extindere ale terminalurilor aeroporturilor din România, consultă Victa.ro