Stefan Nedelcu, Manager Hospitality Business Unit Assa Abloy: Asteptarile vizitatorilor au crescut corespunzator, pe masura ce au devenit mai constienti de ceea ce inseamna serviciile de calitate

Cu solutii pentru un portofoliu larg de furnizori de servicii hoteliere si de alimentatie publica din intreaga lume, ASSA ABLOY Hospitality si-a castigat titulatura de lider mondial in domeniu de aproape 40 de ani. Pentru a descoperi mai multe despre serviciile oferite si despre cum arata piata in prezent am discutat cu dl Stefan Nedelcu, Manager Hospitality Business Unit intr-un interviu acordat in exclusivitate HotelInvest.

Pentru inceput, va invitam sa ne spuneti cateva cuvinte despre solutiile pe care le propuneti in prezent pietei.

Lider mondial in industria de control acces hotelier de aproape 40 ani, ASSA ABLOY Hospitality este parte a grupului ASSA ABLOY, o companie listata public cu peste 47 000 de angajati la nivel global. Cu produse instalate in proprietati din intreaga lume, securizand milioane de camere pentru vizitatori la nivel global, compania detine o gama variata de solutii de securitate cum ar fi incuietorile electronice VingCard, seifurile Elsafe, platforme software integrate si solutii avansate pentru Mobile Access.

Cea mai recenta inovatie, Mobile Access de la ASSA ABLOY Hospitality asigura un nivel de securitate ridicat pentru hoteluri si sporeste experienta de cazare pentru oaspetii pasionati de ultimele tehnologii lansate. Avand un sistem de operare bazat pe tehnologia Cloud, aplicatia Mobile Access aloca si genereaza fiecarui vizitator  chei digitale criptate printr-un canal securizat. Aceasta permite utilizatorilor sa aiba acces direct in camerele alocate folosind telefonul mobil sau ceasurile inteligente, fara a mai fi nevoie inregistrarea la receptie. Pentru a asigura un serviciu cat mai eficient pentru client, ASSA ABLOY Hospitality ofera suport in mai mult de 166 tari din intreaga lume.

Oferim clientilor nostri cele mai avansate solutii electronice de incuietori pentru hoteluri, incluzand tehnologia de Identificare prin Radio-Frecventa (RFID) si o gama de incuietori electronice inovatoare si cu un design modern.

De asemenea, portofoliul nostru de produse include si minibaruri, carduri de acces si alte accesorii.

Stim ca un punct forte al Assa Abloy Hospitality este faptul ca sporeste protectia in hoteluri. Care ar fi alte 2 atuu-uri care va plaseaza in fata concurentei directe?

De cand am inventat prima incuietoare cu card destinata industriei hoteliere in 1979, am continuat sa inovam si sa oferim solutii de control acess de inalta securitate si calitate hotelurilor din intreaga lume.

Aducem industriei experienta, cunostintele, tehnologia moderna si cele mai bune materiale.

Focusandu-se pe tendintele industriei, facilitati moderne de productie, resurse interne si un dialog permanent cu clientii, ASSA ABLOY Hospitality este capabila sa dezvolte in permanenta solutii care sa se potriveasca nevoilor clientilor. Gama noastra vasta de solutii si servicii este perfect compatibila cu nevoile unice ale oricarei proprietati, fie ca vorbim de moteluri, hosteluri, vase de croaziera, resort-uri sau proprietati de 5 stele.

Cu un design potrivit celor mai inalte standarde, incuietorile electronice VingCard si seifurile Elsafe sunt testate la peste 1 milion de deschideri. Avand o constructie robusta, incuietorile noastre sunt la fel de puternice pe cat sunt de sigure. Manerele solide de alama fixate in interiorului sildului si rulmentii cu auto-lubrifiere asigura maximum de securitate si calitate.

Pentru a introduce un nou standard in designul de securitate al seifurilor electronice, ASSA ABLOY Hospitality produce, in momentul de fata, doar seifuri certificate la standard UL-1037, oferind vizitatorilor cel mai ridicat nivel de securizare a bunurilor acestora.

Incuietorile electrice de tip VingCard au reusit sa atraga atentia investitorilor din domeniul hotelier. Care a fost in 2018 cel mai solicitat produs din aceasta categorie?

Designul a inceput sa joace un rol din ce in ce mai important pe piata noastra. In anul 2015 am introdus o noua generatie de solutii de inchidere electronice bazata pe un design minimalist permitand astfel clientilor nostrii crearea unui mediu mai elegant in interiorul hotelurilor. VingCard Allure a fost unul din cele mai solicitate produse in ultimii ani deoarece permite fiecarui hotelier integrarea incuietorilor astfel incat sa fie in concordanta cu designul spatiului.

Designerii de interior si hotelierii inclinati spre inovatie si design au asteptat acest tip de solutie, deoarece Allure aduce o noua nota hotelului oferind cele mai avansate standarde de securitate si design precum si confort pentru utilizatori.

Asteptarile vizitatorilor au crescut corespunzator, pe masura ce au devenit mai constienti de ceea ce inseamna serviciile de calitate. De la urmarirea uniformelor si inventarului angajatilor pana la implementarea anumitor tipuri de plati, putine domenii de servicii au ramas neschimbate prin dezvoltarea RFID si a avantajelor sale unice.

Prioritar pentru orice hotel este mentinerea unui mediu sigur, atat pentru vizitatori, cat si pentru angajati. Totusi, peste ani a aparut un ciclu aparent fara sfarsit de noi rapoarte, detaliind cum platformele de control acces ale hotelului nu mai sunt sigure la eforturile de conectare neautorizata. Multe proprietati s-au grabit sa-si securizeze sistemele de control acces, constiente fiind de faptul ca amanarea unor astfel de decizii de securitate poate avea consecinte grave din punct de vedere legal, afectand totodata reputatia si rezervarile hotelului.

Sunteti parte din aceasta companie de peste 10 ani. Cum arata piata de acum in comparatie cu ce era atunci?

Din 2010 piata industriei hoteliere in Romania are o tendinta pozitiva, datorita cresterii numarului turistilor sositi si a numarului de innoptari. Mai mult, datorita faptului ca numarul de hoteluri nu a crescut semnificativ in cele mai multe orase din Romania, cele deja existente au reusit sa isi imbunatateasca gradul de ocupare si sa creasca media zilnica a veniturilor.

Am fost martorii unei cresteri constante de cativa ani, prin numarul mare al deschiderilor si extinderilor lanturilor hoteliere internationale ÔÇô aceeasi tendinta este preconizata pentru 2019-2020 ÔÇô cu noi hoteluri in Cluj, Brasov, Timisoara, Bucuresti, Oradea, unde cei mai multi dezvoltatori sunt interesati sa fie parte a unui lant international.

In acelasi timp, piata ramane orientata pe pret, chiar daca ADR (Average Daily Rate) a crescut simtitor, investitorii nu sunt inca pregatiti sa plateasca aditional pentru solutii premium.

Care estimati ca va fi trendul in materie de sisteme de protectie in hotelurile din Romania in 2019?

Tehnologia mobila continua sa reinventeze industriile si serviciile acestora prin asigurarea unui confort sporit si abilitatii utilizatorilor de a-si personaliza experientele. Industria ospitalitatii nu face nicio exceptie, fara indoiala. Interesul pentru a oferi servicii mobile a crescut si astfel, vizitatorii isi pot folosi dispozitivele smart pentru a avea acces in camere.

Prin permiterea utilizarii propriului dispozitiv smart drept cheie de acces in camera, hotelierii pot asigura un serviciu atragator care ofera oaspetilor interactiunea cu proprietatea conform propriilor termeni chiar inainte de a sosi la destinatie.

Vorbind de anul 2019, suntem curiosi sa aflam si cam cat considerati dvs ca ar fi potrivit sa investeasca un hotel in prezent pentru a putea asigura protectia necesara clientilor?

Prin parteneriatul cu ASSA ABLOY Hospitality, proprietatile pot furniza un nivel de functionalitate care mareste asteptarile pe piata in intreaga lume, mentinandu-se cele mai ridicate standarde de securitate. Cu ASSA ABLOY Hospitality, hotelierii au posibilitatea de a solicita orice actualizare a solutiilor de control acces din momentul in care aceasta apare, luand in considerare bugetul si satisfactia vizitatorilor.

Obiectivul nostru nu consta doar in a incuia si descuia mai multe usi, ci si in a asigura sentimentul de siguranta, securitate si proprietate pentru mai multi oameni, oriunde vor sa calatoreasca.

Stim de ce este nevoie pentru a debloca un sentiment de securitate, atat pentru hoteluri cat si pentru oaspetii lor. Designul nostru scandinav este cunoscut in intreaga lume pentru calitatea, functionalitatea si durabilitatea care il reprezinta.

Furnizor agreat pentru mai mult de 300 de lanturi hoteliere internationale in intrega lume, servim peste 5 milioane de vizitatori in fiecare zi, in industria ospitalitatii, spitale, scoli, vase de croaziera, locuri de munca sau oriunde oamenii decid sa doarma departe de acasa. Peste 7 milioane de camere si 42 000 hoteluri sunt securizate cu solutiile oferite de ASSA ABLOY Hospitality la nivel mondial.

Pentru un hotel cu minim 50 de camere costul mediu pentru o solutie de control acces standard RFID de la AAH este de aproximativ 250 Euro/camera.

Solutiile pe care le propuneti pietei se bazeaza foarte mult pe tehnologii moderne. Cat este de usor sa tineti pasul cu evolutia continua a tehnologiei?

ASSA ABLOY Hospitality este lider in ceea ce priveste procesul de inovatie a sistemelor de control acces din industria ospitalitatii si furnizeaza produse care sporesc gradul de satisfactie a vizitatorilor, crescand per total valoarea hotelurilor. In continuare utilizam cele mai avansate tehnologii pentru a oferi siguranta si liniste atat vizitatorilor, cat si furnizorilor de ospitalitate.

Ca pionier al industriei, am deschis calea ÔÇô angajand tehnologii inovatoare pentru a-i face pe oameni sa se simta in siguranta si pentru a dormi mai sigur oriunde s-ar afla. Progresele noastre in design si functionalitate au permis clientilor nostri sa intampine, sa asigure si sa protejeze vizitatorii, iar afacerilor lor sa se dezvolte mai mult.

Cea mai recenta inovatia a ASSA ABLOY Hospitality, Vostio, este primul sistem de administrare fara intretinere, bazat pe tehnologia Cloud, creat pentru a maximiza eficienta operationala si pentru a spori confortul vizitatorilor. Accesat prin cloud, Vostio poate fi administrat virtual din orice colt al lumii, fara a fi necesare servere locale. Vostio respecta prevederile GDPR ÔÇô pregatit si proiectat la cele mai noi standarde ale industriei, asigurand confidentialitatea datelor, integritatea si trasabilitatea prin utilizarea sistemului criptat. Fiind o platforma bazata pe cloud, Vostio primeste automat actualizari de software pentru a proteja proprietatile de cei mai recenti virusi si factori vulnerabili. Datorita faptului ca Vostio nu necesita instalarea unor servere, hotelierii pot evita timp consumat din cauza problemelor de intretinere si pot elimina nevoia unor componente hardware scumpe.

Daca ati putea schimba ceva in domeniul hotelier in prezent in Romania, ce ati alege sa schimbati si de ce?

As schimba legislatia privind procesul de certificare, in general, indiferent ca vorbim despre regulile de securitate sau cele pentru incendiu.

Hotelurile sunt, in mod inerent, dedicate asigurarii confortului si linistii vizitatorilor, cea mai importanta responsabilitate a acestora fiind garantarea unui mediu sigur pe toata perioada sederii in interiorul hotelului. Orice decizie de implementare a unei solutii care include securitatea accesului trebuie sa puna pe primul loc siguranta clientilor, dar, din pacate, acest lucru nu se intampla intotdeauna in Romania.

Pentru final am pastrat o curiozitate: unde va gasim atunci cand nu sunteti la birou?

Calatorind de-a lungul regiunii pentru a coordona 9 tari, dar intotdeauna revin acasa pentru a petrece weekendurile cu familia si animalele de companie pe care le am.