Șantierele verii 2018: harta proiectelor care vor demara lucrările în sezonul estival

Dacă lunile decembrie și ianuarie figurează la nivel național cu cel mai mic număr de proiecte de construcții aflate în derulare, lucru influențat în mare măsură de vremea nefavorabilă, siuația se schimbă dramatic odată cu începerea primăverii, iar conform Victa.ro, lunile din an în care se anunță cele mai multe investiții sunt mai și septembrie. De asemenea, fără a genera recorduri, și iunie și iulie sunt luni în care apetitul pentru construcții se menține la nivel ridicat.

Așadar, având aceste informații în minte, ne aflăm acum în așteptarea boom-ului de proiecte din luna mai. Știm sigur că proiectele care vor demara lucrările în următoarea perioadă sunt cele care figurează în prezent în stadii incipiente (intenție, autorizare, proiectare, licitație înainte de execuție). Aceste șantiere „invizibile”, care figurează în momentul de față doar pe hârtie, sunt greu de identificat fără puțin ajutor, iar informații despre evoluția acestora de la intenție și până la demararea efectivă a lucrărilor sunt centralizate de Victa, singura asistenta inteligentă de ofertare la șantierele din România.

Cu ajutorul modulului Market Intelligence disponibil pe Victa.ro, am  generat în 3 pași simpli harta tuturor proiectelor din România monitorizate în perioada ianuarie-aprilie 2018 care se află în stadii incipiente. Am selectat întâi o filtrare după stadiu, apoi am stabilit intervalul de timp și am generat instant harta pe care o puteți vedea mai jos:

 

Sursa: victa.ro, modulul Market Intelligence

Peste 300 de investiții noi în București, Ilfov, Cluj, Bihor și Constanța

În total, 6520 de proiecte identificate la nivel național vor avansa lucrările în lunile ce urmează. Conform datelor și valorilor exacte sau estimate, suprafața totală a acestor șantiere este de 29.56 milioane de metri pătrați, iar valoarea totală a proiectelor depășește 65 de miliarde de lei.

Numeric vorbind, în București sunt anunțate cele mai multe proiecte – 557, la care se mai adaugă 353 de proiecte pe raza județului Ilfov. Remarcăm aici un total de aproape 1000 de proiecte, aproximativ 20% din totalul proiectelor aflate în stadii incipiente, concentrate în doar 2 zone. Cu un total cumulat de aproape 1000 de proiecte vin și județele Bihor, Cluj și Constanța, în fiecare fiind anunțate deja peste 300 de noi investiții.

Domeniile cu cele mai multe proiecte

Deloc surprinzător, domeniul construcțiilor rezidențiale este cel în care au fost anunțate cele mai multe investiții de la începutul anului până în prezent, cu  un sfert din totalul proiectelor analizate (1589 de proiecte), în timp ce la polul opus se află domeniul Medical & Științific, categorie în care sunt încadrate spitalele, centrele medicale, cabinetele, farmaciile și laboratoarele, cu un total de 292 de proiecte.

  1. 1589 – construcții de clădiri rezidențiale
  2. 1269 – construcții publice (instituții, biserici, școli, locuințe sociale)
  3. 980 – proiecte din domeniul Hotel & Relaxare (unități de cazare, restaurante, săli de evenimente, spații de agrement)
  4. 950 – investiții industriale (hale de producție, depozite, ferme)

In baza unui abonament pe victa.ro, platforma inteligenta de ofertare la santierele active din Romania, poti avea acces la informatii complete despre toate aceste proiecte. Solicita un demo GRATUIT.