România pedalează: Top 7 piste de biciclete despre care trebuie să știi!

În contextul creșterii interesului pentru ciclism și a importanței mobilității durabile, mulți factori influențează felul în care orașele și localitățile din România abordează construirea pistelor de biciclete. Iată o privire mai detaliată asupra unui posibil clasament al localităților care se angajează în dezvoltarea pistelor de biciclete:

1. Bucureștiul, capitala ciclismului: În calitate de cel mai mare oraș al țării, în București se fac investiții în construirea a 36,45 Km de piste pentru biciclete ce vor conecta puncte de interes local situate pe teritoriul Sectorului 2. Finanțarea acestui proiect fiind de 36 de milioane de lei, prin PNRR.

2. Sibiu, modelul de succes: Orașul a devenit un exemplu în ceea ce privește dezvoltarea pistei de biciclete și se laudă cu 3,6 km de pistă pentru biciclete în dublu sens se întind de pe strada Maramureșului și până în cartierul Gușterița, în zona podului centurii ocolitoare și se conectează cu coridorul pentru biciclete Ștrand – parcul Sub Arini și cu pista pentru biciclete de pe strada Podului, care ajunge până în zona industrială est.
Au fost efectuate lucrări de reamenajare și îmbogățire a zonelor verzi prin plantarea a 430 de arbori, mai mult de 500 de arbuști și aproximativ 1.500 de plante perene. De asemenea, o suprafață de 10.000 de metri pătrați de maluri a fost reamenajată prin utilizarea tehnicii de hidroînsămânțare, fiind acoperită cu iarbă și plante de luncă.

Sursa: https://constructfocus.ro/

3. Bihor, spre un oraș prietenos cu bicicletele: Orașul Aleșd vrea să devină un exemplu în ceea ce privește dezvoltarea pistei de biciclete, prin realizarea unei piste de biciclete cu o lățime de minim 2.4 m și o lungime de 1,61 km. Aport direct la creșterea mobilității urbane ca modalitate de asigurare a diferitelor opțiuni de transport tuturor cetățenilor, astfel încât să permită accesul la destinații și servicii esențiale. Valoarea totala estimata a achiziției: este de 1.281.789,06 lei fara TVA.

Sursa: https://www.alesdonline.ro/

4. Iași, pas cu pas: Deși mai are de parcurs un drum, eforturile actuale sugerează o direcție pozitivă în ceea ce privește infrastructura ciclistică. Mai multe localități din județul Iași vor avea piste de biciclete. Printre acestea se numără: Comunele Țuțota, Hărmănești, Ciorțești, Aroneanu, Balş, Brăeşti, Coarnele Caprei, Golăieşti, Lungani, Mirosloveşti, Moţca, Movileni, Plugari, Răchiteni, Tansa și multe altele. Câştigătorul incontestabil al selecţiei este orașul Podu Iloaiei care a obținut de la Administraţia Fondului de Mediu 2,84 milioane de lei pentru 2,84 km de piste.

5. Cluj-Napoca, frumusețe pe două roți: Într-un proiect finanțat cu fonduri europene, două dintre străzile aglomerate din Cluj vor beneficia de amenajarea pistelor de biciclete. Investiția totală pentru această inițiativă se estimează a depăși suma de 1,3 milioane de euro. Pentru a crea piste de biciclete pe cele două artere, respectiv pe Drumul Sfântul Ion și pe Calea Turzii-Observatorului, se va dezvolta un traseu de peste 3,5 kilometri. Acest traseu va fi amenajat fie pe marginea drumului, fie prin reconfigurarea trotuarelor existente.

6. Bacău, în creștere: Bacăul se află în etapa finală proiectul de extindere a rețelei de piste de biciclete și reamenajare a trotuarelor pe străzile Mihai Eminescu, George Coșbuc și Căpitan Zăgănescu, cu o valoare estimată de aproximativ 6 milioane de euro. În prezent, se desfășoară lucrările de îmbunătățire pe aceste străzi, care includ și implementarea de piste de biciclete, amenajarea a trei stații de închiriat biciclete.

Sursa: Victa.ro

7. Argeș, în pas cu tendințele: Administrația din Micești este implicată în dezvoltarea a două proiecte menite să aducă piste de biciclete în comunitate. Primul proiect se concentrează pe crearea unui circuit turistic de 3,7 km în zona Plaiul Oii, cu finanțare asigurată de Administrația Fondului de Mediu. Cel de-al doilea proiect vizează construirea a 6,8 km de piste de biciclete care vor traversa satele Micești și Purcăreni.

În ansamblu, clasamentul localităților care construiesc piste de biciclete reflectă eforturile lor de a promova mobilitatea urbană sustenabilă și de a crea un mediu prietenos cu bicicletele. Aceste eforturi pot varia în funcție de resursele financiare, prioritățile locale și gradul de conștientizare a beneficiilor ciclismului pentru comunitate și mediu.

Pentru informații actualizate și detalii specifice despre proiectele curente de realizare a pistelor pentru biciclete, consultă Victa.ro – asistenta ta virtuală de ofertare la șantiere.