O statuie ecvestră care există doar în imaginația noastră, premiată la bienala timișoreană de arhitectură!

Intitulat „Prezența unei statui ecvestre fără imagine”, proiectul care a câștigat concursul lansat de Fundaţia Art Encounters, parte a Bienalei timişorene de arhitectură BETA 2016, nu există în mod fizic. Este reprezentarea auditivă a unei statui care, în prezent, și-a pierdut din gloria pe care o avea în secolul trecut.

Din dorința de a reprezenta o statuie ecvestră contemporană, sculptorul Alexandru Papuc (concept) și Cristian Macovei (editare audio) din Cluj au ieșit din tipare cu o creație care există în mintea și imaginația noastră.

beta-2016

Sculptorul timișorean Sorina Jecza, membră a fundației Art Encounters a motivat alegerea acestui câștigător:
„Toţi (participanţii la concurs, n.r.) demontau ideea de monument grandios, care aduce a Casa Poporului, asemeni unui eroism care nu este autentic, ci fals, de carte de poveşti. (…). Această propunere a fost cea mai radicală, o sculptură care este în mintea şi în imaginaţia noastră. Când ne gândim la timpuri istorice nu mai contează că Eugeniu de Savoya avea mustaţă, pentru noi este o idee. A adus în schimb ceea ce este încă real, sunetul unui cal, care ne sugerează cavalcadele„.

Proiectul este dotat cu senzori, astfel că vizitatorii bienalei au simțit prezența cailor și au tresărit la tropăitul acestora. Am descoperit astfel că Statuia ecvestră a prezentului este o frântură din imaginația fiecăruia dintre noi.

La polul opus, imaginile șantierelor din cea mai mare bază de date cu șantiere din România nu lasă loc de interpretări ci mai degrabă de păreri sau oferte de preț pentru materiale și servicii.

În ultima luna IBC FOCUS a identificat peste 200 de investiții noi și actualizate din domeniul Hotel și Relaxare.

Click aici pentru a afla șantierele din județul tău!

Sursa articol